Αγίου Πνεύματος 2022: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα

  • Dogma
πνεύματος

H αργία του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, γεγονός που φέρνει αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι λοιπόν ανοιχτά, θα υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις αφού σε ορισμένες πόλεις.

Tην ημέρα του Αγίου Πνεύματος τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν κανονικά, χωρίς κάποια αλλαγή στο ωράριο τους. Οι καταναλωτές θα μπορούν λοιπόν να κάνουν κανονικά τα ψώνια τους από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι για τις τράπεζες η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική αργία, οπότε θα είναι κλειστές. Κλειστό επίσης θα είναι και το Δημόσιο.

Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα καταστήματα
Αναφορικά με τα εμπορικά καταστήματα, τα περισσότερα λειτουργούν κανονικά εκτός και αν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν λάβει διαφορετική απόφαση. Ειδικότερα, εμπορικοί σύλλογοι έχουν ανακοινώσει ότι τα μαγαζιά θα είναι κλειστά σε:

Βόλο
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Λάρισα
Τρίκαλα
Κομοτηνή
Ναύπλιο
Μυτιλήνη
Σέρρες

Για ποιους η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Πηγή: newsit.gr

TOP NEWS