Αγρυπνία στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης

  • Dogma
αγρυπνία

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Λειτουργικής και των σχετικών Ασκήσεων των φοιτητών, την Παρασκευή προς Σάββατο, 1-2 Απριλίου 2016, τελέσθηκε Αγρυπνία στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται εντός της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Πριν την αγρυπνία τελέστηκε η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών.

Εν συνεχεία τελέστηκε  η Ακολουθία του Μνημοσύνου στην εκτενή της μορφή, στη θέση του Όρθρου, και τέλος η θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Της Αγρυπνίας προέστη ο Επίκ. Καθηγητής της Λειτουργικής π. Χρυσόστομος Νάσσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής της Λειτουργικής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, άλλοι καθηγητές και αρκετοί φοιτητές. Το μουσικό μέρος διακόνησε άριστα η Χορωδία της Θεολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του Επίκ. Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικολογίας π. Σπυρίδωνος Αντωνίου.

Η Αγρυπνία αυτή τελείται κάθε χρόνο την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως έκφραση της λειτουργικής αγωγής των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής και προετοιμασία των για την μεγάλη και χαρμόσυνη εορτή του Πάσχα και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Οι αγρυπνίες δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα μέσα στην Εκκλησία. Έχουνε την κατάνυξη που βοηθά την ψυχή του ανθρώπου να έρθει πιο κοντά με τον Θεό. Όπως όλα τα πράγματα που υπάρχουν στην Εκκλησία, έχει ορισμένες διατάξεις στο πότε και πώς πρέπει να γίνεται η αγρυπνία. Οι αγρυπνίες είναι μέρος μιας αρχαίας Παραδόσεως της Εκκλησίας που διασώζεται μέχρι τις ημέρες μας.

Παλαιότερα, υπήρχε η συνήθεια να γίνονται αγρυπνίες κάθε Κυριακή μέσα στον χρόνο (πλην της Κυριακής του Πάσχα) κάτι που σταμάτησε να γίνεται ακόμη και μετά τα μέσα του 17ου αιώνος. Εφόσον σταμάτησε αυτή η συνήθεια, θεσπίστηκε να γίνονται σε μεγάλες εορτές του χρόνου.

TOP NEWS