ΑΙΓΙΟ: Μουσείο με σπάνια εκθέματα απέκτησε η Μητρόπολη Καλαβρύτων

  • Dogma

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, η τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου «Ιακώβου Τσούνη». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Μητροπολίτες, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

 

Το μουσείο εκθέτει την πλούσια συλλογή του στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Νέοι Ορίζοντες». 

 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο δωρητής της συλλογής κ. Ιάκωβος Τσούνης, απόγονος αγωνιστών του ’21 και βετεράνος ο ίδιος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – απέφυγε μάλιστα τη θανατική καταδίκη, με τη μεσολάβηση του τότε Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. 

 

Ο κ. Τσούνης, γεννημένος το 1925, έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την στρατιωτική και την πλούσια ευεργετική του δράση.

 

«Το παράδειγμά σας είναι κάτι που λείπει σήμερα απ΄ τον τόπο και τώρα, ειδικά σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να βρει μιμητές» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος που δήλωσε «συναισθηματικά φορτισμένος, γιατί με τον κ. Τσούνη και τον Σεβασμιώτατο Αμβρόσιο μας συνδέουν πολλά χρόνια συνεργασίας κι αλληλοεκτίμησης. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μας συνέδεε και τους τρεις, του οποίου η μορφή υπήρξε καθοριστική στη ζωή μας». 

 

{gallery}25{/gallery}

 

«Παραδίδουμε στην Αιγιάλεια έναν καινούργιο, καλλιτεχνικό θησαυρό υψίστης ιστορικής αξίας» τόνισε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, εξαίροντας την προσωπικότητα του συλλέκτη και δίνοντας στη δημοσιότητα στιγμές μεγάλου θάρρους και ψυχικού μεγαλείου του ευεργέτη. 

 

Στη συλλογή του νέου Μουσείου περιλαμβάνονται αρχιερατικά άμφια, αρχιεπισκοπικές ράβδοι, εγκόλπια, σταυροί ευλογίας, αλλά και όπλα των προγόνων του κ. Τσούνη (των Λονταίων και των Πετμεζαίων, καθώς και του Παπαφλέσσα), πίνακες ζωγραφικής και αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. 

 

Ξεχωριστό συμβολισμό έχει και το πλήθος παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων του αυτοδημιούργητου ευπατρίδη, που δείχνει στα νέα παιδιά την αξία του ευεργετισμού.

 

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν το επιτραχήλιο του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το τμήμα ξυλόγλυπτου γυναικωνίτη από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, δωρεά του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως και ένα ιδιόγραφο Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα.

 

Για την αξιοποίηση της προσωπικής συλλογής του δωρητή ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ενώ την καλλιτεχνική ευθύνη είχε ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιωάννης Γκερέκος. 

 

Το Μουσείο «ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ» βρίσκεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8, στο Αίγιο και είναι προς το παρόν διαθέσιμο για επισκέψεις φορέων και σχολείων κατόπιν επικοινωνίας, με υπεύθυνη την κα Χρύσα Δημητρίου (τηλ. 26910-21777 και 6977-842200).

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ