Αιτωλίας Δαμασκηνός: Αν ενωθούμε με το Χριστό, θα είμαστε πραγματικά μακάριοι

  • Dogma
αιτωλίας

Ο Σεβασμιώτατος Αιτωλίας ανέλυσε τον στίχο: «μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν».

Με την ανάλυση του πρώτου εκ των Μακαρισμών του Χριστού από την επί του όρους ομιλία Του συνεχίστηκαν τα εσπερινά κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, το απόγευμα της Κυριακής 5ης Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Ο Σεβασμιώτατος Αιτωλίας ανέλυσε τον στίχο: «μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν». Εξήγησε ότι η λέξη «μακάριος» δηλώνει τον ευτυχισμένο άνθρωπο και ανέλυσε την διαφορά μεταξύ μακαριότητας και ευτυχίας. Τόνισε, ότι η ευτυχία είναι κάτι στιγμιαίο. Έχει αρχή και τέλος. Η μακαριότητα είναι μία διαρκής εμπειρία στη ζωή του ανθρώπου, γιατί συνδέεται με τον μόνο μακάριο που είναι ο Χριστός. Υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι αν ενωθούμε με το Χριστό, τότε θα είμαστε πραγματικά μακάριοι και αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής που μας προτείνει ο Χριστός για να απολαύσουμε αυτή την μακαριότητα, τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση ζωής δεν είναι ανεφάρμοστη στη ζωή του ανθρώπου, αλλά είναι μια εμπειρία που την έζησαν, μέσα στην Εκκλησία, οι άγιοι και οι άνθρωποι του Θεού. Είναι μια εμπειρία που μπορούμε να την ζήσουμε όλοι, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έννοια της ταπεινοφροσύνης, λέγοντας ότι οι ταπεινοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι κατέχουν κάτι δικό τους, αλλά όλα τα αντιμετωπίζουν ως δωρεές του Θεού. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που δεν απαιτούν κάτι για τον εαυτό τους, αλλά δέχονται την οποιαδήποτε έκφραση της αγάπης του Θεού στη ζωή τους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε, ότι ο Χριστός δεν υπόσχεται στους ανθρώπους που βιώνουν την ταπείνωση κάτι που θα γίνει στην άλλη ζωή, αλλά από τώρα, από αυτή τη ζωή προγεύονται την βασιλεία των ουρανών.

Το επόμενο εσπερινό κήρυγμα του Μητροπολίτου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, ενώ την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθεί το εσπερινό κήρυγμα στο Αγρίνιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Πηγή: agrinionews.gr

TOP NEWS