Αιτωλίας Δαμασκηνός: Δαμασκηνός: Όρισε τα ποσοστά για τα μυστήρια για «να υπάρξει διαφάνεια και να καταργηθούν τα φακελάκια»- Ο πίνακας

  • Dogma
αιτωλίας

«Εγκύκλιον σημείωμα» για να υπάρξει διαφάνεια εκ μέρους του ναού έναντι τρίτων, να καταργηθούν τα «φακελάκια» και να επικρατήσει τάξη και ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων στα μυστήρια, απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Δαμασκηνός

«Περί του τι θα ισχύσει πλέον δια τα ιερά μυστήρια τα οποία τελούνται εις τους ιερούς ναούς, ήτοι τα μυστήρια γάμου, βαπτίσεως, κηδείας και μνημόσυνου», ενημέρωσε με «εγκύκλιον σημείωμα» τους ιερείς ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Oυσιαστικά ορίζει τα ποσοστά των εισπράξεων των μυστηρίων ώστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να λαμβάνουν το αρμόζον μερίδιον τόσο ο ιερός ναός όσο και εκείνοι που τελούν και βοηθούν στο μυστήριο, όπως ο ιερεύς, ο ψάλτης, ο/η νεωκόρος».

Καλεί μάλιστα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας τους ιερείς να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι προτίθενται να τελέσουν μυστήριο στην εκκλησία να καταθέτουν το ποσό που επιθυμούν αποκλειστικά στον κληρικό ώστε εκείνος να το μοιράζει στους εργαζόμενους του ναού κατά το μερίδιο που τους αναλογεί, ανάλογα με τα ποσοστά που όρισε ο Μητροπολίτης.

Επισημαίνει, εξάλλου, πως ο πιστός πρέπει να λαμβάνει απόδειξη πληρωμής. Όπως σημειώνει στο εγκύκλιό σημείωμα του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η τήρηση των κανόνων που θέτει γίνεται για να υπάρξει διαφάνεια εκ μέρους του ναού έναντι τρίτων, να καταργηθούν τα «φακελάκια» και να επικρατήσει τάξη και ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων στα μυστήρια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πίνακα του κ. Δαμασκηνού, σε εκκλησίες με ένα εφημέριο σε αυτόν θα αντιστοιχεί το 30% της είσπραξης, στην εκκλησία το 30%, στους ιεροψάλτες το 20% και στο νεωκόρο 20%. Όπου υπηρετούν δύο ή περισσότεροι εφημέριοι, σε αυτούς θα αντιστοιχεί το 40% του μυστηρίου.

Πηγή:agrinionews.gr

TOP NEWS