Ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων στην Άμπελο Σοφάδων

  • Dogma
ακολουθία των προηγιασμένων δώρων

Α’ Ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 και ώρα 7:00΄μ.μ., τέλεσε την Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις Αμπέλου Σοφάδων.

ακολουθία των προηγιασμένων δώρων

Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν τελείται Θυσία, δε γίνεται δηλαδή μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος είναι έτοιμα, έχουν προαγιασθή, γι’ αυτό και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων κατά την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και απλώς προσφέρονται προς μετάληψη στους πιστούς.

ακολουθία των προηγιασμένων δώρων ακολουθία των προηγιασμένων δώρων

Ο Ιερέας καθ’ εκάστη Κυριακή κόπτει από το πρόσφορο τον λεγόμενο «Αμνόν», δηλαδή το τετράγωνο εκείνο τεμάχιο της σφραγίδας που γράφει ΙΣ-ΧΣ ΝΙ-ΚΑ, και το τοποθετεί επάνω στο ιερό Δισκάριο. Tη στιγμή του «Σε υμνούμεν…», το τεμάχιον αυτό του άρτου θα μεταβληθεί διά της ευλογίας του Ιερέως σε αυτό τούτο το Σώμα του Κυρίου, όπως και ο οίνος, που είναι στο ιερό Ποτήριο, θα μεταβληθεί και αυτός σε αυτό τούτο το Αίμα του Κυρίου.

ακολουθία των προηγιασμένων δώρων

Όταν όμως βρισκόμαστε στην πένθιμο περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, ο Ιερέας, κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, δεν θα κόψει ένα μόνο τεμάχιο εκ της σφραγίδας του προσφόρου, αλλά περισσότερα, συνήθως τρία, ανάλογα προς τον αριθμό των Προηγιασμένων Λειτουργιών, τις οποίες θα τελέσει κατά την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα για Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων:

Τί είναι η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία;

TOP NEWS