Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: «οι Έλληνες πρέπει να σοβαρευτούμε»

  • Dogma
αλεξανδρουπόλεως

«Καθώς όλα γύρω μας αλλάζουν, οι πολιτισμοί, οι γλώσσες, τα ήθη και τα έθιμα και καθώς οι λαοί μετακινούνται και οι πολιτισμοί δεν έχουν πια στεγανά, χρειάζεται οι Έλληνες να κρατήσουμε την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας» επισήμανε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως από το εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου.

Στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως από ετών υπάρχει στο λιμάνι της πόλεως το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου, αντίγραφο ενός αντίστοιχου κοιμητηριακού Ναού στην Αίνο της Τουρκίας, το οποίο οικοδομήθηκε για να θυμίζει στους Αινίτες της πόλης την αλησμόνητη πατρίδα τους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Τετάρτη 10 Αυγούστου το βράδυ τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Εύπλου που δωρήθηκε προ ετών στην Μητρόπολη.

Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους εκπροσώπους των Αρχών ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο μάρτυρα Άγιο Εύπλο, έναν Σικελό μεν στην καταγωγή, αλλά με ελληνορθόδοξη παιδεία, καθώς ακόμα και σήμερα τα μέρη της νότιας Ιταλίας και Σικελίας είναι γνωστά ως Μεγάλη Ελλάδα και με αφορμή τον Άγιο Εύπλου, μίλησε για την περηφάνια που πρέπει να νιώθουμε οι Έλληνες για την Ορθόδοξη Πίστη μας, για τη γλώσσα μας με την οποία φτιάχτηκαν τα δόγματα και η λατρεία μας καθώς και τον γενικότερο πολιτισμό που η παράδοσή μας δημιουργεί. Αυτά τα τρία δεν χάθηκαν παρά την πολυετή δουλεία και τους ξεριζωμούς που βίωσαν οι προπάτορές μας, γιατί φρόντισαν να τα κρατήσουν σαν πολύτιμο θησαυρό και να τα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές.

Τέλος, ο Μητροπολίτης επεσήμανε πως, «καθώς όλα γύρω μας αλλάζουν, οι πολιτισμοί, οι γλώσσες, τα ήθη και τα έθιμα και καθώς οι λαοί μετακινούνται και οι πολιτισμοί δεν έχουν πια στεγανά, χρειάζεται οι Έλληνες να κρατήσουμε την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας μακριά από τις ξένες επιρροές και προσμίξεις και να την προσφέρουμε να την κοινωνήσουν όλοι ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό», όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «πρέπει οι Έλληνες να ενηλικιωθούμε πνευματικά, να ολοκληρωθούμε πολιτικά και να σοβαρευτούμε πολιτιστικά».

Και εξήγησε:

«Τα Σχολεία δεν τα καταστρέφουμε. Τα βιβλία δεν τα καίμε. Τις εικόνες δεν τις κατεβάζουμε από τις τάξεις. Το μάθημα των θρησκευτικών δεν το θίγουμε. Οι Δάσκαλοι δεν απεργούμε. Με τα σχολικά προγράμματα δεν πειραματιζόμαστε. Φτάνει πια αυτό το εθνικό έγκλημα που άρχισε πριν 40 χρόνια κι ακόμα συνεχίζεται!

Στις Εκκλησίες δεν ρίχνουμε γκαζάκια! Άλλοι γκρεμίζουν τις Εκκλησίες μας και τώρα χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως τρομοκράτες. Και κάποιοι άλλοι πωλούν τις Εκκλησίες τους, και τώρα τρέμουν και φοβούνται στις πολιτισμένες Χώρες τους.

Το Κοινοβούλιο δεν το πετροβολούμε. Αν η Δημοκρατία μας έχει προβλήματα ας τα θεραπεύσουμε, ας τα διορθώσουμε. Αν όμως η Δημοκρατία καταργηθεί, τότε τη θέση της θα πάρει η αναρχία και η ανωμαλία. Υπάρχει κανείς που να το θέλει»;

Και τελείωσε ο Μητροπολίτης λέγοντας: «βλέπουμε να αλλάζουν όλα γύρω μας και ήδη καταλαβαίνουμε τη μορφή που θα πάρει ο κόσμος μας. Όμως εμείς δεν φοβόμαστε επειδή έχουμε στέρεο σανίδι κάτω από τα πόδια μας και αυτό είναι η Πίστη μας, η γλώσσα μας και ο πολιτισμός μας. Αυτά αν μείνουν αδιαπραγμάτευτα και ακλόνητα, τότε ας μην φοβόμαστε τίποτε!«

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ