Αλβανίας Αναστάσιος: Υπάρχει σπορ ποιος θα πει το πιο πονηρό ψέμα

  • Dogma
αλβανίας

Με έναν λόγο δυνατό και συνάμα πράο, με λέξεις που γεννούν εικόνες αλλά και θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για την καθημερινότητα που βιώνουμε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος καθήλωσε εκατοντάδες πολίτες μέσα και έξω από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μιλώντας για όλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος μίλησε μεταξύ άλλων για  την εκκίνηση της Εκκλησίας στην Αλβανία, αλλά και για «το σύννεφο της κατάθλιψης» που βλέπει να βαραίνει τους Έλληνες τα χρόνια της κρίσης.

Αρχικά, όμως, δήλωσε ακόμα μία φορά έκπληκτος, «όσο περνούν οι ώρες στη Λάρισα βρίσκομαι από έκπληξη σε έκπληξη» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πλέον αισθάνομαι ένας δικός σας συμπολίτης».

Αναφερόμενος στην εκκίνηση της Εκκλησίας στην Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισήμανε πως βασίστηκε σε τρεις αρχές «Μεταφορά του κηρύγματος και της Θείας Λειτουργίας στην τοπική γλώσσα, ανάγκη δημιουργίας γηγενούς κλήρου και οικονομική αυτονομία».

Αναλύοντας τα τρεις παραπάνω αρχές επισήμανε πως «ό,τι έγινε δεν είναι δραστηριότητα ενός manager, αλλά έκφραση θεολογική».

201706061858385505

«Η Αλβανία δεν είναι εύκολη υπόθεση, είμαι πολύτροπα δύσκολη υπόθεση… Η Αφρική (σ.σ. όπου ο Αναστάσιος είχε πολυετές ιεραποστολικό έργο) είχε άλλες δυσκολίες, στην Αλβανία υπάρχει ένα σύννεφο καχυποψίας και κυρίως προς την Ελλάδα» και δήλωσε πως «το σύννεφο της καχυποψίας συνεχίζεται και υπάρχει σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής».

Αναφερόμενος στην Κρίση ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δήλωσε πως «με στεναχωρεί που βλέπω την κατάθλιψη να βαραίνει τη ζωή μας» και πρόσθεσε «έχουμε καθυστερήσει στο να βρούμε τη λύση. Ευφυία έχουμε, τι συμβαίνει;».

«Καθυστερήσαμε πάρα πολύ στην αυτοκριτική μας… Δεν τολμούμε να αρθρώσουμε τι δεν πάει σωστά» τόνισε και αναφέρθηκε στα σύγχρονα αμαρτήματα «υπάρχει πλεονεξία και αυτό είναι ειδωλολατρία.

Έχουμε συμφιλιωθεί με το ψέμα… Πλέον υπάρχει σπορ ποιος θα πει το πιο πονηρό ψέμα… Το ψέμα είναι αμάρτημα, είναι έγκλημα.

Μετά υπάρχει εγωκεντρισμός, ο οποίος εκφράζεται με ποικίλους τρόπους… Το αντίθετο της Ειρήνης δεν είναι ο Πόλεμος, είναι ο Εγωκεντρισμός».

«Χρειάζεται Μετάνοια» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και δεν δίστασε να πει πως «και εμείς οι εκκλησιαστικοί καθυστερήσαμε σε αυτό». «Το να είμαστε αληθινοί μας κάνει πιο αρεστούς στο Θεό, παρά κάποιες εκφράσεις θρησκευτικότητας« δήλωσε χαρακτηριστικά.

201706061902527888

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν το προσφυγικό πρόβλημα, «το προσφυγικό μας βρήκε ανέτοιμους, όμως στην Πατρίδα μας υπάρχει πολύ αγάπη, σε αντίθεση με τους πλούσιους βόρειους που σήκωναν τείχη».

Κλείνοντας και ως παρακαταθήκη ο Αναστάσιος επισήμανε τις τέσσερις αρετές «Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Ελπίδα» και πρόσθεσε «τολμάμε να ελπίζουμε».

Νωρίτερα τον Αρχιεπίσκοπο προλόγισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ενώ δίπλα τους κάθονταν ο συνεργάτης του Αναστασίου, Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Πανανικολάου.

Πηγή: larissanet.gr

TOP NEWS