Ανακομιδή λειψάνων Οσίας Σοφίας Κλεισούρας στη Μητρόπολη Καστορίας

  • Dogma
σοφίας

Κατά την 8η Ιουλίου εκάστου έτους, στην Ιερά Μονή της Παναγίας στην Κλεισούρα, τελείται ο εορτασμός της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, της χελιδόνας του Πόντου.

Η ευλάβεια των ανθρώπων τους έφερε και φέτος στο ιστορικό Μοναστήρι, παρά την ημέρα των εκλογών το απόγευμα και την εργάσιμη καθημερινή το πρωί, για να ασπαστούν με πίστη τα ιερά λείψανα και να αιτηθούν τις πρεσβείες της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στον θρόνο του Θεού.

Έτσι, κατά το απόγευμα της 7ης Ιουλίου, στον χώρο του τάφου της Οσίας, μέσα στην κατάφυτη και δροσερή παρά τον γενικότερο καύσωνα περιοχή, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων της Μητροπόλεώς μας.

Ο τάφος της Οσίας χρησιμοποιήθηκε ως Αγία Τράπεζα κυκλούμενη από τους Ιερείς. Στον αύλειο χώρο τελέστηκε η Αρτοκλασία και ο Ποιμενάρχης κήρυξε τον θείο λόγο. Απευθυνόμενος στους πιστούς, τους ευχαρίστησε για τον κόπο τους να ανέβουν στο Μοναστήρι και να τιμήσουν την μνήμη της Οσίας. Αναφέρθηκε δε στην προτροπή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ο οποίος έλεγε στους πιστούς να προστρέχουν να προσκυνούν τους τάφους των Αγίων γιατί τα ιερά τους λείψανα αποτελούν πνευματικά λιμάνια. Ανέλυσε δε ένα γνώρισμα των Αγίων, το οποίο το είχε σε πολύ μεγάλο βαθμό κι η Οσία Σοφία, κι αυτό ήταν το «λάθε βιώσας», το να κρατούν δηλαδή κρυφές τις αρετές τους, ζώντας αγνοούμενοι από τους πολλούς.

Την ημέρα της εορτής, το πρωί της 8η Ιουλίου τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καστορίας και Ιερέων των γύρω περιοχών, ενώ το αναλόγιο κόσμησε η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου με πρώτη την Ηγουμένη της Μονής, Θεολογία Μοναχή. Στο κέντρο του Καθολικού είχαν τεθεί προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα της Οσίας. Ο Επίσκοπος ομίλησε για την αξία των ιερών λειψάνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τον θησαυρό αυτό του Αγίου Πνεύματος, και συνέδεσε την Οσία Σοφία με το αποστολικό ανάγνωσμα το οποίο αναφερόταν «στα μωρά του κόσμου». Μία τέτοια «σαλή δια τον κόσμον», μια ασήμαντη και καταφρονεμένη εξέλεξε ο Θεός για να καταισχύνει τα ισχυρά του κόσμου τούτου.

Ευχήθηκε δε η Οσία να πρεσβεύει για όλους μας και να χαρίζει υγεία και κάθε καλό.

TOP NEWS