Αναστάσιος Αλβανίας: Όποιος χρησιμοποιεί τη θρησκεία για πόλεμο, βιάζει την ψυχή της

  • Dogma
αναστάσιος

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν εχθές στη Στοά του Βιβλίου για να συνομιλήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

«Η θρησκεία είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, σαν το νερό που το βρίσκεις οπουδήποτε υπάρχει κάτι ζωντανό, άλλοτε με μορφές παγωμένες, άλλοτε με μορφές φυσικές και άλλοτε με μορφές υδρατμών, και πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί υδρατμοί θρησκευτικοί σε λεγόμενα μη θρησκευτικά περιβάλλοντα, όπου βρίσκεις και το νερό παντού, όπου ζωή» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τυράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Συνύπαρξη: ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες».

Αναστάσιος

Ο προκαθήμενος της αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας τόνισε τη μοναδικότητα του να ζούμε αυτή την πίστη, την οποία χαρακτήρισε μοναδικό δώρο και πλεονέκτημα, ωστόσο τόνισε ότι «και αυτούς που δεν είχαν αυτές τις ευκαιρίες τούς βλέπει αδερφούς, αδικημένους που δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν αυτά που εμείς απολαμβάνουμε και τη δυνατότητα να το ζούμε με πολύ αγάπη και όχι υποτιμητικά».

αναστάσιος

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η ενασχόληση με τα θρησκεύματα δεν λιγόστεψε την πίστη του, ούτε τον έκανε αδιάφορο ή συγκριτιστή, και υπογράμμισε ότι «ο Θεός αγάπη εστίν και ο μένων την αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ είναι». Σ’ αυτή τη ρήση απέδωσε τον χαρακτηρισμό της πιο πυκνής διατύπωσης για το τι είναι ο Θεός, της πιο επανασταστικης, αδιάκοπης διατύπωσης.

αναστάσιος

Αναφορικά με τη θρησκειολογική θεώρηση, που αποτελεί το πόνημά του, σημείωσε «πως είναι μια αδιάκοπη σπουδή για να δεις πώς οι άλλοι σκέπτονται, να ζεις κοντά σε ανθρώπους που εμπνέονται από τη θρησκεία». Στο τέλος της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκος Αναστάσιος επισήμανε ότι «στη δύσκολη εποχή που ζούμε στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να βρούμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη μέσα μας, περισσότερο από εξωτερικές εκφράσεις θρησευτικότητας, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι πειστικές και αληθινές». Σε αυτό το πλαίσιο προσέθεσε πως η ειρήνη μεταξύ των θρησκευμάτων είναι μια προϋπόθεση για την ειρήνη του κόσμου. «Όποιος χρησιμοποιεί τη θρησκεία για πόλεμο», τόνισε, «εκείνος ουσιαστικά βιάζει την ψυχή της θρησκείας».

αναστάσιος

Παρουσία πλήθους κόσμου, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Παλαιοκρασσάς και Αλέκος Παπαδόπουλος και ο διευθυντής του περιοδικού «Σύναξη» Θανάσης Παπαθανασίου ήταν οι τρεις εισηγητές του βιβλίου του μακαριωτάτου. Το βιβλίο προλόγισε η ηθοποιός-σκηνοθέτης Ηρώ Μανέ.

αναστάσιος

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αρχιερείς και κληρικοί, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο νέος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
πηγή: ΑΠΕ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ