Αναβαθμίζονται μνημεία στα Δωδεκάνησα

  • Δόγμα

Στην Κω θα προχωρήσουν η αποκατάσταση του Κάστρου Νερατζιάς στην είσοδο του λιμανιού, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, και η δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης, όπως και η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων (μεσαιωνικές οχυρώσεις, τέμενος Ντεφτερντάρ, παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο Αγίου Ιωάννη κ.ά.).

Του Σάκη Ιωαννίδη

Εργα ύψους 42,5 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ στα Δωδεκάνησα, σε μια νησιωτική περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό και ανάγκες. Η έκπληξη, βέβαια, είναι ότι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί στην αποκατάσταση μεσαιωνικών, βυζαντινών, οθωμανικών και νεότερων μνημείων σε Ρόδο, Κω, Λέρο, Χάλκη, Κάλυμνο, Σύμη και στο Αγαθονήσι.

Στις εμβληματικές επενδύσεις των Δωδεκανήσων περιλαμβάνονται η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, που έκλεισε οριστικά την περίοδο 2005-2006. Το έργο έχει προϋπολογισμό 16,8 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο Ροδίων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης. Το θέατρο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Αρμάντο Μπερναμπίτι, για τη φιλοξενία παραστάσεων λυρικού θεάτρου. Το 1988 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.

Επίσης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα προχωρήσουν η αποκατάσταση του νεοκλασικού σχολείου και η ανάδειξη του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου, η αποκατάσταση της έπαυλης Χασάν και η διαμόρφωση υπαίθριου μουσείου στον μώλο των Μύλων του Μεσαιωνικού Λιμανιού.

Στην Κω θα προχωρήσουν η αποκατάσταση του Κάστρου Νερατζιάς στην είσοδο του λιμανιού, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, και η δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης, όπως και η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων (μεσαιωνικές οχυρώσεις, τέμενος Ντεφτερντάρ, παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο Αγίου Ιωάννη κ.ά.). Στα έργα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται ακόμη η αποκατάσταση των βενετσιάνικων ανεμόμυλων στην Κάλυμνο, η αποκατάσταση του πρώην ξενοδοχείου «Λέρος» στο Λακκί, η έκθεση της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγαθονησίου και οι αποκαταστάσεις του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Σύμη και στη Χάλκη, η αποκατάσταση της Παναγίας Χωριανής και η ανέγερση αρχαιολογικού μουσείου.

Μητρώο καλλιτεχνών

Στο μεταξύ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το έργο των εργασιακών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων στον σύγχρονο πολιτισμό, ύψους 770.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η καταγραφή του υφιστάμενου εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου των εργαζομένων του πολιτισμού και των παθογενειών, και θα δοθούν κίνητρα για την ενθάρρυνση της δηλωμένης εργασίας και την τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εκ μέρους των εργοδοτών. Προς αντικατάσταση βαίνει επίσης το μητρώο καλλιτεχνών και στη θέση του θα δημιουργηθεί μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, που θα απλοποιεί τον τρόπο αφάλισης των εργαζομένων του κλάδου.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS