«Ανευ θρησκεύματος» ο ένας στους πέντε Αμερικανούς

  • Dogma

Το ένα πέμπτο των ενήλικων Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα θρήσκευμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Κέντρου Ερευνών Pew, αλλάζοντας έτσι δραστικά το τοπίο της κατανομής των θρησκειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και επηρεάζοντας παράλληλα τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

 

Οι «άνευ θρησκεύματος» δεν δηλώνουν υποχρεωτικά και άθεοι, καθώς πολλοί προσεύχονται, πιστεύουν στον Θεό και τηρούν κάποια προσωπικά τελετουργικά. Ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν ασπάζονται κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα παρουσιάζει δραστική αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Περίπου το  19.6% των Αμερικανών λένε είτε ότι δεν είναι «τίποτα συγκεκριμένο», είτε ότι είναι αγνωστικιστές ή άθεοι, την ώρα που το 1990 η ίδια ομάδα αντιστοιχούσε σε μόλις 8%. Το ίδιο ισχυρίζεται μάλιστα και το ένα τρίτο των ενηλίκων κάτω των 30 ετών.  

 

Για να επιλέξει κανείς το θρήσκευμά του, το Pew προσέφερε μία λίστα με περισσότερα από 12 διαφορετικά θρησκεύματα, συμπεριλαμβανομένων  των «προτεστάντης», «καθολικός», «κάτι άλλο» και «τίποτα ιδιαίτερο».

 

Εκπληξη επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ κυρίαρχο θρήσκευμα των Αμερικανών φαινόταν ποσοστιαία να είναι τα προηγούμενα χρόνια ο προτεσταντισμός, τώρα για πρώτη φορά εκείνοι που δηλώνουν προτεστάντες έπεσαν στο 48%. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί μοιάζουν να παραμένουν πολύ παραδοσιακοί όσον αφορά τη θρησκεία και το 79% ταυτίζεται με κάποιο καθιερωμένο θρήσκευμα.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το ευρύτερο προφίλ όσων δεν ταυτίζονται με κάποιο θρήσκευμα. Παρόλο που προέρχονται από κάθε οικονομικό και εκπαιδευτικό κοινωνικό στρώμα, πολιτικά το 68% από αυτούς κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα, γεγονός που καθιστά τους άθρησκους, με 24% αριθμητικά τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα που ψηφίζει Δημοκρατικούς – με τους μαύρους προτεστάντες με 16% και τους λευκούς προτεστάντες με 14% να ακολουθούν. Αντιστοίχως, οι λευκοί Ευαγγελικοί απαρτίζουν το 34% του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.  

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ