«Αγγελική κοινωνία» o μοναχισμός κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  • Dogma

«Αγγελική κοινωνία» χαρακτήρισε τον μοναχισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας που συνεχίζει την επίσημη επίσκεψη του στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, συμπροσευχήθηκε στη Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος στο ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου προδρόμου Ακριτοχωρίου Νομού Σερρών.
 

 

«Ο μοναχισμός παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των ανθρώπων είναι κοινωνία αγγελική, η οποία στηρίζεται στην ανοχή, την αποδοχή της γνώμης του άλλου, έστω κι αν κρίνεται εσφαλμένη και κινούμενη από προσωπικά ελατήρια, την ολοκληρωτική απάρνηση του «εγώ», την ηρωική έξοδο από αυτό» τόνισε ο Πατριάρχης.

 

Συμπλήρωσε, πως «για να υπάρχει, όμως, η κατάσταση αυτή σε μία Μονή, είναι απαραίτητο όσοι βιούν τον μονήρη βίο να προσβλέπουν προς την πολιτεία των Αγίων Αποστόλων και των Θείων Πατέρων, των οποίων οι πράξεις πρέπει να βρίσκονται γραμμένες στις καρδιές των μοναζόντων και μοναζουσών».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα εγκαίνια του Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου τα οποία όπως είπε «πρέπει να γίνουν εγκαίνια νέας ζωής για τις ψυχές και τις καρδιές μας. Αποδεικνύουν τα εγκαίνια των Ιερών Ναών και κυρίως των ψυχών και των καρδιών ότι όταν ο άνθρωπος προσβλέπει με πίστη και ελπίδα στο Θεό και ζει με Αυτόν μπορεί να μεγαλουργήσει και αφήσει έργο το οποίο θα αντέξει στο χρόνο και θα μείνει αιώνιο καταθύμιο της αγάπης του κτίσματος προς τον Κτίσαντα».

 

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε την αδελφότητα του Ησυχαστηρίου να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την μοναχική πορεία, τον καλό αγώνα, την προσευχή και την άσκηση, ενώ ευχήθηκε στην Ηγουμένη Γερόντισσα Ιακώβη για την ονομαστική της εορτή.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ