Ανοικοδόμηση της Μονής του Αγίου Γεωργίου Πιτυδιώτου

  • Δόγμα

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στην αρχιερατική περιφέρεια Σολέας, της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μόρφου, παρά τον Άγιον Επιφάνιο Σολέας, σε πευκόφυτη περιοχή. Α

Η Ι. Μητρόπολη Μόρφου εξέδωσε Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την ανασύσταση και ανοικοδόμηση της παλαίφατης Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Πιτυδιώτη (αναγνωρισμένης Μονής από το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου). 

Στην Ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η Ιερά Μονή βρίσκεται στην αρχιερατική περιφέρεια Σολέας, της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μόρφου, παρά τον Άγιον Επιφάνιο Σολέας, σε πευκόφυτη περιοχή. Από την τοποθεσία της αυτή προέρχεται και το προσωνύμιο του Αγίου Γεωργίου «Πιτυδιώτης» (ο πεύκος στην αρχαία ελληνική καλείται πίτυς), που σημαίνει «Άγιος Γεώργιος των Πεύκων». Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό (κεντρικός ναός) της Μονής, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, και στη σημερινή του μορφή χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Η Μονή όμως είναι αρκετά παλαιότερη, όπως αποδεικνύουν η εφέστια εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου (16ου αιώνα), καθώς επίσης και σπαράγματα τοιχογραφιών του 13ου – 14ου αιώνα».

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Μητρόπολης:

Αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί,

Ευρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ.κ. Νεοφύτου, έχουμε ξεκινήσει ώς Μητρόπολη τις εργασίες για την ανασύσταση και ανοικοδόμηση της παλαίφατης Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Πιτυδιώτη (αναγνωρισμένης Μονής από το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου). 

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στην αρχιερατική περιφέρεια Σολέας, της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μόρφου, παρά τον Άγιον Επιφάνιο Σολέας, σε πευκόφυτη περιοχή. Από την τοποθεσία της αυτή προέρχεται και το προσωνύμιο του Αγίου Γεωργίου «Πιτυδιώτης» (ο πεύκος στην αρχαία ελληνική καλείται πίτυς), που σημαίνει «Άγιος Γεώργιος των Πεύκων». Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό (κεντρικός ναός) της Μονής, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, και στη σημερινή του μορφή χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Η Μονή όμως είναι αρκετά παλαιότερη, όπως αποδεικνύουν η εφέστια εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου (16ου αιώνα), καθώς επίσης και σπαράγματα τοιχογραφιών του 13ου – 14ου αιώνα.

Ακολούθησε η συντήρηση του ξυλόγλυπτου λαϊκής τέχνης τέμπλου και η συμπλήρωσή του με νέες ιερές εικόνες. Τρία χρόνια αργότερα, την 12η Ιουνίου 2002, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του ναού από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ. Νεόφυτο.

Είκοσι χρόνια αργότερα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, έχει αποφασιστεί από τον Μητροπολίτη Μόρφου η ανασύσταση της Μονής ώς γυναικείου κοινοβίου. Για να γίνει όμως αυτό, μία εργασία που ξεκινά από το μηδέν, αντιλαμβάνεσθε ότι απαιτείται πολύς κόπος και χρήματα για το χτίσιμο κελλιών, αρχονταρικίου, κουζίνας, χώρων υγιεινής, βοηθητικού κτιρίου, περίφραξης, καθώς επίσης και για την εγκατάσταση ηλεκτρικής παροχής κ.λπ.

Η δική σας οικονομική συνεισφορά, για την ανοικοδόμηση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, είτε μικρή είτε μεγάλη, κρίνεται αναγκαία. Ώς εκ τούτου, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι πιστοί μπορούν να συνεισφέρουν στο θεάρεστο αυτό έργο.

TOP NEWS