Άνοιξαν οι εκκλησίες για τους πιστούς: Αντισηπτικά, κάρτες εισόδου και αντίδωρο σε σακουλάκια

  • Dogma
εκκλησίες

Ύστερα από δύο μήνες, οι εκκλησίες ανά την Ελλάδα υποδέχθηκαν σήμερα τους πιστούς. Τα αυστηρά μέτρα προστασίας που λαμβάνονται λόγω του κορονοϊού. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Μετά την χθεσινή… παράξενη “πρεμιέρα” στις παραλίες, έφτασε σήμερα (17.05.2020) η στιγμή να ζήσουν και οι πιστοί πρωτόγνωρες συνθήκες -λόγω του κορονοϊού– μέσα στις εκκλησίες, που άνοιξαν, ύστερα από δύο μήνες.

Από νωρίς το πρωί, πιστοί προσέρχονταν στις εκκλησίες ανά την Ελλάδα για να μετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εγκύκλιο που εξέδωσε και αναγνώστηκε σήμερα στους ναούς, η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών.

Αναλυτικότερα:
-Από σήμερα στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.
-Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο, όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα φοράει μάσκα και γάντια.
-Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
-Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
-Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.
-Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
-Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

“Μας έλειψαν πολύ οι πιστοί μας”

Τον Απόστολο Παύλο επικαλείται ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, προκειμένου να αποδώσει μέσω του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τη διάσταση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που διεγείρει η σημερινή επανεκκίνηση λειτουργίας των χώρων λατρείας του ορθόδοξου πληρώματος της Εκκλησίας.

«’’Αδελφοί, όταν μείναμε ορφανοί, διότι αποχωρισθήκαμε από σας προσωρινώς, αν και σας είχαμε στην καρδιά μας, είχαμε ακόμη μεγαλύτερο πόθο να ιδούμε το πρόσωπό σας’’, (Θεσ. Α’ 2,17). Αυτά τα λόγια του Αποστόλου των εθνών στους Θεσσαλονικείς ταιριάζουν, πιστεύω, απόλυτα στην επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας των Ιερών Ναών μας. Και πράγματι μας έλειψαν πολύ οι πιστοί μας, οι άνθρωποί μας, η οικογένειά μας, η δική μας οικογένεια», τονίζει.

Δείτε φωτογραφίες από τον Μύτικα Πρέβεζας

Ουρές σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Ουρές έξω από τις εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη σχημάτισαν από νωρίς το πρωί δεκάδες πιστοί, που έμπαιναν στους ναούς λαμβάνοντας κάρτα εισόδου.

Ανάλογη η εικόνα και στη Λάρισα, όπου τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας.

TOP NEWS