Αποχαιρετισμός σε έναν μεγάλο και σπάνιο ιεράρχη

  • Dogma

Με ιδιαίτερες τιμές αποχαιρέτισε σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος, η ελληνική Πολιτεία και η Ήπερος έναν «εκ των σπουδαιότερων εκκλησιαστικών ανδρών της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας» όπως τον χαρακτήρισε η Ιερά Σύνοδος, τον μακαριστό μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ – ΗΧΟΣ

Λουδάρος Ανδρέας

Με ιδιαίτερες τιμές αποχαιρέτισε σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος, η ελληνική Πολιτεία και η Ήπερος έναν «εκ των σπουδαιότερων εκκλησιαστικών ανδρών της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας» όπως τον χαρακτήρισε η Ιερά Σύνοδος, τον μακαριστό μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Στην εξόδιο ακολουθία που τελέσθηκε στον μητροπολιτικό ναό της πόλεως των Ιωαννίνων, προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρούσης μεγάλης μερίδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία του παλιού του φίλου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ο οποίος κατέθεσε στη σωρό του μακαριστού μητροπολίτη δάφνινο στεφάνι.

Τιμητική επίσης η εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον ηγούμενο της πατριαρχικής και σταυροπηγιακής μονής της Αγίας Αναστασίας, μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, η ομιλία του οποίου ξεχώρισε.

«Ηγάπα αληθώς «το Φανάρι». Οσάκις αν το επεσκέπτετο, επέστρεφε εις τα πατρώα και όταν εδιακονούσεν Αυτό εις την Επαρχίαν του ενοσταλγούσεν την πατρικήν εστίαν, από της οποίας ουδέποτε απελείπετο.» σημείωσε ο κ. Απόστολος, για να συμπληρώσει «Πόσον επικραίνετο, όταν άνθρωποι έξω του ωραίου εσωτερικού-εκκλησιολογικού του κόσμου του προσήπτον την μομφήν του οψίμου φίλου. Εθεωρούσε τούτο, ως άδικον στίγμα και το υπέμενε καρτερικώς μετά σιωπώσης καρδίας. Αρκούσεν εις αυτόν η θεωρία των Εκκλησιολογικών Μυστηρίων και η σταθερά πορεία των παραδεδομένων». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)

«Η Εκκλησία της Ελλάδας έχασε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της» είπε ιδιαίτερα συγκινημένος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που απευθυνόμενος στον εκλιπόντα, δήλωσε ευγνώμων για την συνεργασία «και κυρίως για το παράδειγμα της καρτερίας και της υπομονής που δίδαξες».

Συγκινημένος και ο Δήμαρχος των Ιωαννίνων, ο οποίος χαρακτήρισε τον μακαριστό Θεόκλητο «στυλοβάτη του πολιτισμού, πρωτοπόρο, καινοτόμο και ριζοσπάστη» αλλά και άνθρωπο που «στάθηκε πάνω από όσους τον πίκραναν».

Τόσο ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων αλλά και ο εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, μίλησαν με ιδιαίτερο σεβασμό για τον μακαριστό καταθέτοντας τη δική τους μαρτυρία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του εκπροσώπου του ιερού κλήρου της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων ο οποίος χαρακτήρισε «άρχοντα» τον εκλιπόντα ιεράρχη.

«Σε ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη που λάβαμε από τα σεπτά σου χέρια… σε ευχαριστούμε για την ελευθερία και την νουθεσία, για όσα μας δίδαξες από τότε που ήμασταν παιδιά ακόμη…» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Η ταφή του μακαριστού μητροπολίτη έγινε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

TOP NEWS