Αρχιεπισκοπή: Δεν υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερωνύμου για την συμφωνία με Τσίπρα

  • Dogma
αρχιεπισκοπή

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αρχιεπισκοπή τις πληροφορίες και τους διαλόγους ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της ΝΔ – Νωρίτερα, την είδηση διέψευσε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη – Μαξίμου σε ΝΔ: «Ου ψευδομαρτυρήσεις»

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου.

Σε ανάλογη διάψευση προχώρησε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. Η κα Σπυράκη είπε μεταξύ άλλων ότι «Η ΝΔ και ο πρόεδρός της προσωπικά δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο», σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ενημέρωση εκ των προτέρων από καμία πηγή.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εξαπέλυε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υιοθετώντας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοια του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό», τονίζει η ανακοίνωση. Και καταλήγει: «Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη,  δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;»

Στην αντιπαράθεση και το γραφείο του πρωθυπουργού που με ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε. Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις…»

Η “συνάντηση” και τα λεγόμενα που όλοι διαψεύδουν
Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες από στέλεχος της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συναντηθεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια μέρα δηλαδή πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο καθώς είχε ενημερωθεί από κάποιους Μητροπολίτες για τη συμφωνία. Η συνάντηση αυτή έγινε στην αρχιεπισκοπή όπου ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να μην γίνουν οι εξαγγελίες και να μην προχωρήσει η συμφωνία.

«Περίμενε να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές μαζί» φέρεται να είπε ο αρχηγός της ΝΔ. «Όταν έχω λύσεις σε θέματα που απασχολούν την εκκλησία χρόνια δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην προχωρήσω» απάντησε ο αρχιεπίσκοπος. «Όταν γίνεις εσύ πρωθυπουργός θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε άλλα σπουδαία πράγματα».

«Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος» λένε οι πληροφορίες ότι ανταπάντησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνάντηση αυτή που έγινε σε πολύ καλό κλίμα υπήρξε αναλυτική συζήτηση για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, θα βοηθούσε την εκκλησία σε όλα τα θέματα.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Ο αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι η εκκλησία είναι αρνητική στην αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος αλλά πρόσθεσε «αυτά είναι θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και τα κόμματα».

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας ζήτησε ακόμα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, η ΝΔ την Τρίτη το βράδυ και μετά το κοινό ανακοινωθέν, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την συμφωνία. Από την επομένη ημέρα ωστόσο άρχισε ο υπόγειος πόλεμος εναντίον του αρχιεπισκόπου από παράγοντες της εκκλησίας που έχουν στενές σχέσεις με στελέχη της ΝΔ .

Πηγή:newsit.gr

TOP NEWS