Αρχιεπίσκοπος: Απαιτούνται διευκρινίσεις για τη θρησκευτική ουδετερότητα – Δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στη διαχείριση του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία.

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».
Ο ίδιος πάντως έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να δεχτεί το γαλλικό μοντέλο. «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…) δεν θ μ’ άρεσε».

«Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί…», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας με τον τρόπο αυτό, λόγο για προχειρότητα αντιμετώπισης του όλου θέματος.

«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός,  αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε» τόνισε ο Μακαριώτατος και προσέθεσε επί του θέματος « Είναι μια ευκαιρία όλα αυτά και η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν το λαό μας».

Ολοκληρώνοντας  ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεχίσει τις εργασίες και αύριο Τρίτη 6 Νοεμβρίου.

Φωτογραφία αρχειόυ: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ