Αρχιεπίσκοπος: Χρειαζόμαστε ανθρωπιά

  • Dogma

«Σήμερα χρειαζόμαστε ανθρωπιά, να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εορτάζοντα ιερό ναό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριάκος και ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου.

11122016_makar_2 11122016_makar_3 11122016_makar_4 11122016_makar_5

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως οι Άγιοι της Εκκλησίας είχαν κοινό χαρακτηριστικό την αναζήτηση της αγιότητας και προσέθεσ επως η Εκκλησία τιμά κάθε μέρα κάποιον άγιο αφενός, για να τον τιμήσει και αφετέρου, για να παραδειγματιστούμε από την ζωή του. Επεσήμανε, επίσης, ότι ο άνθρωπος αποκτά σοφία από τις επιστήμες και τις γνώσεις, αλλά χρειαζόμαστε και την άνωθεν Σοφία. «Η ανθρώπινη σοφία μόνη της μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Εκεί που συναντιέται η κοσμική με την άνωθεν εκεί είναι το χάρισμα και γεννιέται ο χαρισματούχος άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα οφέλη της εκκλησιαστικής ζωής, της κοινής πίστης, της κοινής πορείας και προσπάθειας. Μίλησε, επίσης, για τον εγωισμό που επικρατεί στις μέρες μας και για την έλλειψη ανθρωπιάς, ελευθερίας, δημιουργίκοτητας και προσφοράς. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε δύσκολη χρονικά και ιστορικά. «Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς. Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του ’21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα, ο Μαυροκορδάτος είπε «τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε» και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν στην Ισπανία τότε, την δυνατή, τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: «Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος». Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν, λοιπόν, σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».

11122016_makar_6 11122016_makar_7 11122016_makar_8 11122016_makar_9 11122016_makar_10 11122016_makar_11 11122016_makar_13

Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, αναφέρθηκε στον πολιτισμό΄, στην ιστορία και στις δραστηριότητες του λαού της Κέρκυρας και ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας να βοηθήσει την Εκκλησία στέλνοντας μήνυμα προς τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού. «Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος. Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο;» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «η λέξη «χωρισμός», δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός. Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει δε θα έρθει κοντά μας. Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Δεν τον έδιωξε. Τον κάλεσε πάλι κοντά του. Αυτό είναι το νόημα της Εκκλησίας. Δεν διώχνει. Δεν χωρίζει. Αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει. Ο Άγιος Σπυρίδωνας να μας φωτίζει όλους. Τον καθένα από το δικό του πόστο. Όλοι μαζί, σαν αλυσίδα ενωμένη, να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου».

11122016_makar_14 11122016_makar_15 11122016_makar_16 11122016_makar_17 11122016_makar_18

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος παρέστη στην συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας, ενώ το απόγευμα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στην Κέρκυρα από εχθές το απόγευμα, με αφορμή την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της πόλης, και τον συνοδεύουν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης και ο Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ