Αρχιεπίσκοπος: Δεν φοβόμαστε το Ισλάμ

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είχε κεντρική θέση στην προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τους Συνοδικούς Συνέδρους.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για την πολυετή οικονομική κρίση που έχει εξουθενώσει τη χώρα, τόνισε πως «η πατρίδα μας σήμερα αντιμετωπίζει μία διαφορετικής φύσεως παρουσιαζόμενη πρόκληση· το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα».

Οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους.
Στο έργο της Εκκλησίας, κλήρου και λαού, που δίνει ισχυρή μαρτυρία αγάπης και αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος καταδικάζοντας τους δουλέμπορους και κάθε άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία των προσφύγων απαξιώνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο. Απηύθηνε, ωστόσο, για ακόμη μία φορά έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες, να διατηρηθεί η ειρήνη, για να σταματήσουν «οι θάλασσες να μετατρέπονται σε υδάτινους τάφους».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος με έμφαση υπογράμμισε: «Δεν φοβόμαστε το Ισλάμ. Όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις. Ο γνωστός Γερμανός θρησκειολόγος Rudolf Otto είπε πριν από 80 χρόνια: «Όταν οι θρησκείες ξεκινούν τον πόλεμο, τότε ξεκινά το τέλος του πολιτισμού». Επιβάλλεται λοιπόν να επικρατήσει η ειρήνη, να επιδειχθεί σύνεση και να καθιερώσουμε τη συνεργασία όλων των πλευρών που σήμερα αντιμάχονται. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο, να προσφέρουμε αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στο κόσμο. Έχουμε ωστόσο και υποχρέωση να κρατήσουμε ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας, την παράδοσή μας, την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας». Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα θέματα πυ θα απασχολήσουν τις εργασίες της Ιερας Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και βέβαια στο θέμα της Πανορθοδόξου Συνόδου.

 

Μάθημα Θρησκευτικών
Ένα ακόμη θέμα που σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία. Εξέφρασε την διάθεση να είναι υποχρεωτικό το μάθημα, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τους Συνοδικούς Συνέδρους

 

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS