Αρχιεπίσκοπος: Εγώ έκανα το καθήκον μου – Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε Εκκλησία- Πολιτεία

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

«Εγώ έκανα το καθήκον μου από εδώ και πέρα θα δείξουν τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς για το αν φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του ως έργο το «προσύμφωνο Τσίπρα -Ιερωνύμου», συμπληρώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά  ότι δεν έχει τέτοιες ματαιοδοξίες.

«Τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο ουσιαστικό και μεγάλο αν δεν συνεργαστούν Εκκλησία – Πολιτεία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την τελετή θεμελίωσης του ιερού ναού Οσίου Ιερωνύμου στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Κέντρου Παιδείας, Έρευνας και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα Αττικής.

Στην τελετή παρέστησαν Αρχιερείς, Πολιτικοί, εκπρόσωποι Μητροπόλεων, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, κληρικοί και λαϊκοί.

Μετά την ακολουθία της τέλεσης του θεμέλιου λίθου ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών αναφέρθηκε στην προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και στο όραμα του Αρχιεπισκόπου για το Κέντρο Παιδείας, Έρευνας και Εθελοντισμού, αλλά για το Κέντρο Γηριατρικής, καθώς, επίσης, έκανε αναφορά και στις δομές για τα παιδιά και τους νέους, ενώ ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το έργο του Κέντρου, επισημαίνοντας πως είναι καρπός συνεργασίας όλων των φορέων.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων επεσήμανε, ότι «το νόημα της ζωής, όπως έλεγε ο Κύριος, είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την δύναμη και παράλληλα τον άνθρωπο σαν τον ίδιο μας τον εαυτό, γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε Εκκλησία και Πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και την πατρίδα μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στην αξία του εθελοντισμού και στο κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Αρχιεπισκοπή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «επιλέξαμε σε αυτό το σημείο να κάνουμε ένα κέντρο της Εκκλησίας που έχει τρεις τομείς, ο ένας τομέας είναι της νεολαίας, ο άλλος πολιτιστικός και ο τρίτος το κέντρο εθελοντών. Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα κέντρο, που θα μπορέσει να βοηθήσει κι όλους εκείνους που εργάζονται στους τομείς αυτούς, αλλά κυρίως το λαό μας, τους πιστούς γύρω από θέματα πίστεως, γύρω από θέματα πνευματικά» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανέγερσή του ναού θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Σε ερώτηση για το ζήτημα σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, απάντησε: «Εγώ έκανα το καθήκον μου από εδώ και πέρα θα δείξουν τα πράγματα», ενώ ερωτηθείς αν φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του ως έργο το «προσύμφωνο Τσίπρα -Ιερωνύμου» είπε ότι δεν έχει τέτοιες ματαιοδοξίες, και επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι το ζήτημα είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση: «Το θέμα είναι να ενημερωνόμαστε σωστά. Στην Ελλάδα, από αυτό υποφέρουμε: κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς να έχουν νόημα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Παιδείας, Έρευνας και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Σεβαστιανός Ανδρεάδης δήλωσε ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 1000 παιδιά, από τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής που εγκαινιάστηκαν το 2012. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε επίσης, ότι στους χώρους της κατασκήνωσης φιλοξενούνται επίσης ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, παιδιά με σύνδρομο down, αλλά και παιδιά από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ενώ οργανώνονται προγράμματα και για ενηλίκους.

αρχιεπίσκοπος

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Πηγή: Ecclesia

TOP NEWS