Αρχιεπίσκοπος: Για το καλό της πατρίδας, είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας

  • Dogma
Αρχιεπίσκοπος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πανθρακική Ιερατική Σύναξη στην στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «νόημα της Εκκλησίας είναι να αγαπήσει ο άνθρωπος τον Θεό με όλη του τη δύναμη και τον συνάνθρωπό του σαν τον εαυτό του. Η Εκκλησία πάντοτε ανακαινίζει τον άνθρωπο, του δείχνει τον ίσιο δρόμο, τον αναπαύει, του δίνει κουράγιο και εκεί που μπορεί, και με τη δύναμη που μπορεί, του λύνει τα προβλήματα». «Η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της. Μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι «τα μνημόνια, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, τα έχουμε ξανασυναντήσει στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου. Όσο η Ευρώπη απομακρύνεται από το χριστιανικό της πνεύμα, οι λαοί της δεν θα έχουν μέλλον. Γι’ αυτό και δημιουργούνται τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού».

08072016_panthrakiki_1 08072016_panthrakiki_2 08072016_panthrakiki_3 08072016_panthrakiki_4 08072016_panthrakiki_5

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τις συνήθειες του κάθε λαού. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι ξένοι δε θα φύγουν από την Ελλάδα μέχρι η ιστορία της χώρας μας να αποχρωματιστεί, ο λαός μας να πάψει να θρησκεύει, να αποκοπούμε από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, να μπούμε σε αυτό που λέγεται νέος κύκλος της ιστορίας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους ιερείς ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «για την Εκκλησία δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Υπάρχει το δικό μας. Για εμάς η πατρίδα είναι μπροστά», σημειώνοντας πως «ντρέπομαι όταν βλέπω τα σχολεία μας να έχουν πετάξει στα σκουπίδια τις μορφές των ηρώων μας, τον Κολοκοτρώνη Καραϊσκάκη και τις άλλες ένδοξες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας».

08072016_panthrakiki_6 08072016_panthrakiki_7 08072016_panthrakiki_8 08072016_panthrakiki_9
Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους Μητροπολίτες της Θράκης, «γιατί επιτελούν ένα ξεχωριστό έργο σε αυτήν την περιοχή» και αποκάλεσε «ήρωες» τους ιερείς της Θράκης καλώντας τους να αγωνιστούν ενωμένοι και να ενισχύσουν τη διακονία τους στον άνθρωπο, ενώ αναφέρθηκε και στην ομαλή συμβίωση Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων. Έκανε λόγο για πνευματική κρίση η οποία συνεπάγεται και την οικονομική και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Υπάρχει φτώχεια, δυσκολία, ανασφάλεια, έλλειψη σεβασμού στο ανθρώπινο πρόσωπο και εκμετάλλευση» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «ότι μπορεί να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά θα περάσουν χωρίς γκρίνιες». Μίλησε και για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως σήμερα έχουν πάψει να είναι χριστιανικές.

08072016_panthrakiki_10 08072016_panthrakiki_11 08072016_panthrakiki_12 08072016_panthrakiki_13

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των ιερέων των τεσσάρων Μητροπόλεων. Σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει καλό κλίμα συνεννόησης και ανάπτυξης των θέσεων μας και όχι κραυγές και διάθεση σύγκρουσης». Πρόσθεσε δε πως «για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μην βλάπτεται το όνομα του Κυρίου» είπε χαρακτηριστικά.

08072016_panthrakiki_14 08072016_panthrakiki_15 08072016_panthrakiki_16

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ενώ στην σύναξη μίλησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα «Η Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο». Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας. Το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί στην Σαμοθράκη όπου θα επισκεφθεί τους Ναούς του νησιού, τον αρχαιολογικό χώρο, το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου, τον Δήμο Σαμοθράκης και το στρατόπεδο «ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ».

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Απόστολος-Ραφαήλ Γεωργιάδης

TOP NEWS