Αρχιεπίσκοπος: Η ενότητα της Εκκλησίας μπορεί να εμπνεύσει την ενότητα του λαού

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

«Η ενότητα της Εκκλησίας μπορεί να εμπνεύσει και την ενότητα του λαού μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου ιστορικού ιερού ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, στην κοινότητα Περιστεράς του δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης.

«Η ενότητα όλων μας είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Κατά το πνεύμα το χριστιανικό, της παραδόσεως, ο καθένας έχει προσωπικές απόψεις, προσωπικά βιώματα και επιλογές. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε, να βοηθάει ο ένας τον άλλον, να συντελούμε ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν έρθει ή που μας απειλούν ότι έρχονται» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην αντιφώνησή του προς τον μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο, υπογράμμισε ότι «δεν είναι μια εποχή ειρηνική την περίοδο αυτή», ενώ πρόσθεσε: «Δεν πρέπει οι ανησυχίες κάθε εποχής να μας φέρνουν σε ρήξεις, αλλά να μας βοηθάνε, μέσα από την έννοια της ελπίδας, και της ενότητας, πως θα συνεργαστούμε, πέρα από μικρότητες, πέρα από τις σκόπιμες εφευρέσεις των δυσκολιών, από τις δυσκολίες, να μη χάσουμε την ενότητα μας». Επεσήμανε, ακόμη ότι η εκκλησία δεν είναι κομματική παράταξη, δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά είναι η λαϊκή βάση και ότι στο χώρο της δεν μπορεί να κάνει καθένας ότι θέλει. Τόνισε, ότι ο καθένας που μετέχει σε αυτήν πρέπει να σέβεται το σώμα της εκκλησίας και πρόσθεσε: «Αλλιώς, αν διαφωνεί, ή θέλει οι δικές του απόψεις να επικρατήσουν εις βάρος των πολλών και αυτό δε γίνεται, αποχωρεί».

Μιλώντας για τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «η Βουλή μας έδωσε ένα νόμο που μας τον χρώσταγε διακόσια χρόνια» και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας.

Επίσης, ευχαρίστησε για τη συνεργασία την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που παρέστη στα εγκαίνια, λέγοντας ότι εκτός του έργου που έχει επιτελέσει για το συγκεκριμένο ναό, έχει συμβάλει σε πολλά άλλα έργα σε όλη τη χώρα και σε αποκαταστάσεις μνημείων.

Παρέστησαν, επίσης, Αρχιερείς, πολιτικοί, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα είναι από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς, ένα εκπληκτικό μνημείο της πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής, τετράκογχος, σταυροειδής, με τους πέντε τρούλους. Κτίστηκε το 871 μ.Χ. από τον Όσιο Ευθύμιο, και ήταν το Καθολικό της Ιεράς Μονής των Περιστερών. Τα θεμέλια του κτίσματος μαζί με τις τέσσερις κολώνες, χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Χθες το απόγευμα (10/9) ο Αρχιεπίσκοπος παρέστη στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αμμουλιανής της Μητροπόλεως Ιερισσού.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS