Αρχιεπίσκοπος: Η Πολιτεία ξεγέλασε την Εκκλησία και άρπαξε την περιουσία της – Έχει μείνει μόνο ένα 4% που πρέπει να αξιοποιήσουμε

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και στα ζητήματα του εφημεριακού κλήρου και των εκκλησιαστικών σχολείων αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Οι περίπου πενήντα φοιτητές συνοδεύονταν από εκπαιδευτικούς και τον Διδάσκοντα π. Χριστόφορο Χρόνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη των φοιτητών και την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων. Μίλησε για το Τμήμα της Σχολής καθώς και για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές σχολές και στα ζητήματα εκπαίδευσης γενικότερα, όπως και για τις προσπάθειες και την αγωνία που υπάρχει από την πλευρά της Εκκλησίας. Κάλεσε τους φοιτητές να υπάρχει επικοινωνία, διότι, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα απαραίτητο στοιχείο στην εποχή μας.

Σε ερώτηση φοιτητή για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τον προβληματισμό του και σημείωσε ότι ο εγωισμός και ο εγωκεντρισμός είναι αυτά που βάζουν φωτιά για να συνεχίζεται η εμπόλεμη κατάσταση. Δήλωσε, επίσης, την ανησυχία του για το θέμα των Βαλκανίων, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Αχρίδος, καθώς και στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

Τόνισε πως «η Εκκλησία είναι η μάνα του Γένους και η μάνα δεν διώχνει το παιδί της. Τώρα, αν προκύψει κάποιος χωρισμός, η Εκκλησία πρέπει να είναι έτοιμη. Με πολλούς τρόπους η Πολιτεία ξεγέλασε την Εκκλησία και άρπαξε την περιουσία της και πλέον έχει μείνει μόνο ένα 4%. Ωστόσο, αν αυτό το μικρό ποσοστό μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε θα κάνουμε μία Εκκλησία αυτοδύναμη», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των θέσεων των εφημερίων. Επιπροσθέτως, μίλησε, για το πολυποίκιλο έργο της Εκκλησίας στον φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα.

Νωρίτερα τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών συνοδευόμενα από τους Δασκάλους τους και τον υπεύθυνο νεότητας της ενορίας του Αγίου Αρτεμίου Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Μπουντούρη. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους να τον επισκεφθούν και εξέφρασαν την χαρά τους για την συνάντηση και τον σεβασμό τους προς το πρόσωπό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες τονίζοντας πως πάντοτε η επικοινωνία με τα παιδιά φέρνει χαρά και ελπίδα, γιατί το κάθε παιδί είναι μια ελπίδα για την οικογένεια, την κοινωνία, την πατρίδα. Κάλεσε τους μαθητές να αγωνίζονται και τους εκπαιδευτικούς καλλιεργούν στα παιδιά τον ενθουσιασμό, ώστε να αποδίδουν καρπούς, ενώ ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS