Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Με μια ψύχραιμη και, ομολογουμένως, νηφάλια τοποθέτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήρε θέση, εμμέσως, για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, τονίζοντας τη νηφαλιότητα και την εμπιστοσύνη που πρέπει να διακρίνει τους πιστούς απέναντι στην Εκκλησία και στις αποφάσεις της.

Ο κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση  Σκεφθείτε ότι κάποιοι απο τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά».

Μόνο που, έχω την αίσθηση, θα ήταν πρέπον και συμφέρον, να προλαμβάνουμε τις όποιες εκφάνσεις και εξωτερικεύσεις του θρησκευτικού συναισθήματος, παρά εκ των υστέρων, ή καθυστερημένα, να τρέχουμε να προλάβουμε τα κάπως «ασυμμάζευτα».

Το ποίμνιο αναμένει απαντήσεις, άμεσα, στην ώρα τους. Διχάζεται ο λαός, λιποθυμά αναμένοντας στις ουρές των αστυνομικών τμημάτων για να προλάβει να βγάλει ταυτότητες, νέες μεν, παλαιού τύπου δε, διοργανώνονται συλλαλητήρια και ο κ. Ιερώνυμος, πάλι καλά, έστω και λίγο πριν από αυτά, εξέδωσε την Ανακοίνωση αυτή, με την οποία προσπαθεί να επιφέρει τη νηφαλιότητα στους πιστούς. Σωστή ενέργεια, ασφαλώς, πολύ καθυστερημένη όμως, προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εδώ και αν ισχύει η λαϊκή ρήση «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ακολουθεί το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:

«Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση  Σκεφθείτε ότι κάποιοι απο τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα που έχει προκύψει με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και σημείωσε ότι «πρεπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε για ακόμη μία φορά «να περιμένουμε τις θέσεις της Συνόδου και για τέτοια θέματα, με τέτοιον αντίκτυπο σε μία τέτοια εποχή. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις».

TOP NEWS