Αρχιεπίσκοπος και Δ.Ι.Σύνοδος στην Εξόδιο Ακολουθία του Κωνσταντίνου – Συμβολισμοί και παρερμηνείες

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Για τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2022, στις 12 :00, έχει οριστεί η Εξόδιος Ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λίγο πριν, η σορός του Κωνσταντίνου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, δίπλα από τη Μητρόπολη, στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του.

Την επομένη της εκδημίας του Κωνσταντίνου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασιλική οικογένεια προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση τόσο τη δική του όσο και της Ελλαδικής Εκκλησίας για το θάνατο του Κωνσταντίνου και δέχθηκε πρόσκληση να παραστεί αυτός και η Διαρκής Ι. Σύνοδος στην Εξόδιο Ακολουθία.

Ο κ. Ιερώνυμος, λοιπόν, αποδεχόμενος την πρόσκληση των οικείων του Κωνσταντίνου, θα προεξάρχη της Εξ. Ακολουθίας και μαζί του θα συμπαρίστανται τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ή όσοι εξ αυτών επιθυμούν, καθώς και άλλοι αρχιερείς και κληρικοί όλων των βαθμίδων, που επιθυμούν να παραστούν συμπροσευχόμενοι.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν και μια δεύτερη ανάγνωση στην παρουσία της εκκλησιαστικής ηγεσίας στην κηδεία του Κωνσταντίνου.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος συνηθίζει να παρίσταται και να προεξάρχη στην εξόδιο ακολουθία κάποιου πολιτικού ή πολιτειακού άρχοντα, εκφράζοντας εμμέσως την τιμή που αποδίδει και πρέπει να αποδίδεται τόσο προς το πρόσωπο του τεθνεώτος όσο και προς την πολιτική και πολιτειακή εξουσία. Κληρικός του στενού κύκλου της Αρχιεπισκοπής, αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της ΔΙΣ στην κηδεία της Δευτέρας, σημείωσε ότι «δε γίνεται να παρίσταται η πολιτειακή εξουσία, είτε διά φυσικών προσώπων είτε δια εκπροσώπων της και να απουσιάζει η αντίστοιχη εκκλησιαστική».

Ένα δε περισσότερο που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος προσκλήθηκαν ώστε να παραστούν και δεν κινήθηκαν αυτοβούλως και απροσκλήτως.

Όπως και να έχει όμως η κατάσταση που θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα, κάθε απόπειρα να πολιτικοποιηθεί ή να εξαχθεί κάποιο άλλο συμπέρασμα, πέρα από τον καθαρό και μοναδικό συμβολισμό που φέρει η παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της ΔΙΣ στην Εξόδιο Ακολουθία, κρίνεται εκ προοιμίου αβάσιμη, πρόχειρη, αστήριχτη και γι᾿ αυτό κατακριτέα.

TOP NEWS