Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Η ειρήνη του Χριστού εγγυάται την ειρήνη του κόσμου – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Για την ενότητα, τον συμψυχισμό και τον διάλογο που πρέπει να επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και την ευθύνη των πνευματικών ταγών της κοινωνίας, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας». Ο κ. Ευγένιος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Γάζα, ευχόμενος τον άμεσο τερματισμό των πολεμικών εχθροπραξιών.

«Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς μας, η σύγχυση της κοινωνίας από παντού, η πίστη μας στο Θεό, η ελπίδα μας για καλύτερες ημέρες για την ανθρωπότητα και η αγάπη μας για την εικόνα του Θεού σε κάθε συνάνθρωπό μας είναι τα μόνα που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους», ανέφερε ο κ. Ευγένιος.

Ο άνθρωπος, τόνισε, πρέπει να είναι το κέντρο αναφοράς σχετικά με όσα γίνονται για τον ίδιο και όχι να παραθεωρείται ή να ακυρώνεται: «Απαιτείται συμψυχισμός, ενότητα, ταπείνωση, διάλογος, γιατί μόνο έτσι δεν θα κυριαρχήσει στη ζωή μας το παράλογο. Όσα γίνονται για τον άνθρωπο, χωρίς τον άνθρωπο, είναι σίγουρα τρομακτικά, αλλά ο Θεάνθρωπος υπάρχει και μας δίνει τη δύναμη να κρατιόμαστε απ᾿ όσα η Αγία μας Εκκλησία διακρατεί και διαφυλάσσει μέσα στους αιώνες, για να αγωνιζόμαστε και να μετατρέπουμε τη ζωή του κόσμου και τη ζωή μας από Κόλαση σε Παράδεισο».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στην προσωπική ευθύνη όλων, ιδιαίτερα δε των πνευματικών ταγών, ώστε να διασφαλιστεί και να περιφρουρηθεί η ενότητα των πιστών και της Εκκλησίας. Όπως ανέφερε, «στο χέρι μας είναι και η ευθύνη μας είναι μεγάλη, πρωτίστως των πνευματικών ταγών της κοινωνίας. Να κρατήσουμε, λοιπόν, την ενότητά μας και μακράν από κάθε είδους ακρότητες, να ορθοτομούμε τον λόγον της αληθείας του Ευαγγελίου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευγένιος και στις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα, που ήδη μετρούν χιλιάδες νεκρούς, κυρίως άμαχο πληθυσμό και μικρά παιδιά.

«Σε καιρούς ανειρήνευτους, μόνον ο Άρχοντας της Ειρήνης, ο Χριστός, μπορεί να ειρηνεύσει τις υπάρξεις μας για να ειρηνεύσουμε μαζί Του και με το περιβάλλον μας».

Κατακλείοντας δε, ο Αρχιεπίσκοπος και εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων που σηματοδοτεί τη χαρά και την ελπίδα σε όλο τον κόσμο, ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη και να σημάνει το τέλος του πολέμου προκειμένου η ανθρωπότητα να εορτάσει αληθινά Χριστούγεννα: «Εύχομαι και προσεύχομαι, τα Χριστούγεννα που έρχονται να βρουν τον κόσμο σε κατάσταση ειρήνης, να έχουν σταματήσει ο πόλεμος και τα ολέθρια αποτελέσματά του και να εορτάσουμε όλοι μαζί αυτή τη μεγάλη Εορτή της σωτηρίας της ανθρωπότητας. Απευθύνω έκκληση σε όλους για προσευχή».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, η επαρχιακή Εκκλησία της Κρήτης εξέδωσε Ανακοίνωση σχετικά με τις νέες ταυτότητες και την ενότητα της Εκκλησίας, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι  κατανοεί την ευαισθησία και τους φόβους του ποιμνίου Της. Μάλιστα, η Σύνοδος υπογράμμισε ότι μελέτησε σε βάθος το όλο θέμα της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων με τη συνδρομή νομικών και ειδικών επιστημόνων και κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα τις θεωρίες περί αντιχρίστου, διατηρώντας, όμως, επιφυλάξεις αναφορικά με το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Δυο λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο:

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ. Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη. Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαίου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαίου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη 11η Ιανουαρίου 2022.

TOP NEWS