Αρχιεπίσκοπος: Μη λησμονάτε την χώρα μας

  • Dogma
Αρχιεπίσκοπος

Με την παράκληση «Μη λησμονάτε την χώρα μας», στίχο από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης είναι: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας», και λαμβάνουν μέρος περί τους 100 βουλευτές, επίσημοι εκπρόσωποι 25 κοινοβουλίων, 10 κοινοβουλευτικών ομάδων και μεμονωμένες κοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, Αρχιερείς, Βουλευτές, κληρικοί και λαϊκοί, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ)

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναντικατάστατη συμβολή της Χριστιανοσύνης, και ιδίως της Ορθοδοξίας, έγκειται στο ότι προσέθεσε στο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και στην Ρωμαϊκή παράδοση –που αποτελούν τους δύο από τους τρεις πυλώνες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού- την κατηγορική επιταγή της ανάγκης καταξίωσης του Ανθρώπου. Όμως, η Χριστιανοσύνη και ιδίως η Ορθοδοξία δεν έμειναν μόνο στην διατύπωση της ως άνω επιταγής αλλά, ουσιαστικώς, διαμόρφωσαν και το πλήρες περιεχόμενό της», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι « η Χριστιανοσύνη και η Ορθοδοξία δίδαξαν, διδάσκουν αλλά και θα διδάσκουν ανά τους αιώνες τις ζωογόνες για τον Πολιτισμό μας και την πορεία της Ανθρωπότητας αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, υπό την αναλογική της έννοια, που της προσδίδει και τα πολύτιμα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Δικαιοσύνης». Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε «για την τιμητική πρόσκληση σε αυτή τη σπουδαία και ελπιδοφόρο συνάντηση των μελών της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ορθοδοξίας, αλλά και και για την ευκαιρία που μου δίδεται, διότι μια τέτοια εκδήλωση, με μια τέτοια πρωτοβουλία σε μια εποχή που υπάρχουν τόσες δυσκολίες, είναι ένας άνεμος αισιοδοξίας, ένα πλησίασμα σε πολλά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται καθημερινά».

ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ)
Ευχήθηκε, επίσης, οι εργασίες να είναι γόνιμες, τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα να τα κάνουμε αποδεκτά ή να τα κριτικάρουμε και να επεξεργαστούμε τις αποφάσεις και τις σκέψεις. «Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε ένα μικρό κομμάτι μιας συζητήσεως μεταξύ του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας με τη Σαμαρείτιδα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέφερε: «Βρίσκονται κοντά στο πηγάδι και ο Ιησούς την πλησιάζει και της ζητάει να του δώσει να πιει νερό, από αυτό που υπάρχει. Και εκείνη δεν την ένοιαζε να εξυπηρετήσει, διότι ανήκε σε μια άλλη κατηγορία, σε άλλον κόσμο, αλλά ο Κύριος με τον τρόπο του ανοίγει συζήτηση μαζί της: «Αυτός που θα πιει, της λέει, από το νερό που θα μου δώσεις, αυτό το υλικό, θα διψάσει πάλι και πάλι. Όποιος πιει από το νερό που εγώ θα του δώσω ου μη διψήσει εις τον αιώναν». Έτσι, δεν περιφρονεί το υλικό νερό, την ύλη, τα πράγματα, αλλάπάει λίγο πιο βαθιά. Εάν δεν μάθει ο άνθρωπος να πιει νερό από το νερό της πίστεως και πάλι θα διψάσει. Αυτός που θα μάθει να πίνει και από το άλλο το νερό της πίστεως δεν θα διψάσει, αλλά αντιθέτως αυτό το νερό θα γίνει πηγή που βγάζει νερό και ποτίζει τους άλλους. Αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα της εποχής τονίζοντας πως «πολλά έξοδα δημιουργούνται και καλώς για τα υλικά αγαθά. Το ύδωρ της πίστεως περιφρονείται πολλές φορές ή παραμερίζεται. Θα ήθελα σήμερα αυτή την πτυχή να τη προσέξουμε. Όλοι χρειαζόμαστε το νερό το υλικό, χρειαζόμαστε, όμως, και το νερό της πίστεως. Εύχομαι τα συμπεράσματα να είναι πολλαπλώς ωφέλιμα, να τα σκορπίσετε στα Κοινοβούλια όπου θα πάτε για να επιτελέσετε τα καθήκοντά σας» και ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος παρακάλεσε τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής να μην ξεχάσουν την Ελλάδα. «Θα ήθελα να κλείσω την προσφώνησή μου, με έναν ωραίο στίχο του μεγάλου ποιητού μας, του Οδυσσέα Ελύτη, που μελοποιήθηκε από τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και να σας παρακαλέσω εκεί που θα πάτε, μην λησμονάτε τη χώρα μας».

Αναγνώσθηκαν, ακόμη χαιρετισμοί του Πρωθυπουργού, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εγκαινίασε την Έκθεση Αγιογραφίας της Δ.Σ.Ο. με θέμα «Η Ανάσταση του Ιησού», η οποία αποτελείται από έργα που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας, που διοργάνωσε η Δ.Σ.Ο. και στον οποίο συμμετείχαν 63 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης την ολοκλήρωση των εργασιών της ακολουθεί μια σειρά επισκέψεων σε χώρους δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ το σύνολο των βουλευτών προβλέπεται να συμμετάσχει και στην υπαίθρια Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στον ιερό βράχο της Πνύκας.

ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÁÈÇÍÁ - ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ) ÅÍÁÑÎÇ ÅÑÃÁÓÉÙÍ ÔÇÓ 25çò ÅÐÅÔÅÉÁÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÔÇÓ ÄÉÁÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÓÕÍÅËÅÕÓÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ)

TOP NEWS