Αρχιεπίσκοπος: Οι Ακρίτες μας ήταν πάντα ήρωες

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

«Οι ακρίτες μας ήταν πάντα ήρωες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Σουφλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος το απόγευμα της Δευτέρας 18 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος του ταξιδιού του στην Θράκη και στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου επισκέφθηκε το Σουφλί, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωστή Δήμτσα.

αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος

Τους υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ο Δήμαρχος Σουφλίου, Βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κλήρος και λαός της πόλης.

Μετά την Δοξολογία στο ναό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στο Σουφλί λέγοντας πως «η παρουσία σας εδώ είναι γιορτή και χαρά διότι είστε φωτεινό παράδειγμα ζωής και έμπνευσης στη διακονία μας».

αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος

Αμέσως μετά χαιρετισμό και καλωσόρισμα προς τον Αρχιεπίσκοπο απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σουφλίου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο ερχομός του Αρχιεπισκόπου είναι δώρο Θεού για όλους μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Θράκη, κάτι που όπως είπε του προσέφερε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.

αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο τον ευχαρίστησε και του επεσήμανε πως «ο ερχομός μου δεν είναι δώρο του Θεού προς εσάς, αλλά προς εμένα. Ακόμη κι ο αέρας εδώ είναι διαφορετικός» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και ζήτησε από τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός. «Καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μικροί και μεγάλοι, άρχοντες και λαός θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οι ακρίτες μας, άλλωστε, ήταν πάντα ήρωες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε την πορεία μας».

αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σήμερα έχει ευτελισθεί το ανθρώπινο πρόσωπο και έχει γίνει εμπορεύσιμο και ό,τι είναι εμπορεύσιμο χάνει την αξία του, γιαυτό χρειάζεται να αναστηλώσουμε την εικόνα του Θεού, του ανθρώπου. Με τη μετάνοια, την αλλαγή μυαλού και νοοτροπίας θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να κάνουμε πράξη την εντολή του Κυρίου, να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την δύναμη και τον πλησίον μας σαν τον εαυτό μας.
Απευθυνόμενος στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που ήταν στον ναό πρότεινε να δημιουργεί ένα πρόγραμμα συναδέλφωσης με κάποιο σχολείο της Αθήνας και τα παιδιά να κατέβουν για λίγες μέρες στην Πρωτεύουσα, να φιλοξενηθούν από την Αρχιεπισκοπή και να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς επίσης, να γνωρίσουν και να συναναστραφούν τους συνομήλικους μαθητές τους από την Αθήνα.

αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν το Μουσείο Μετάξης Σουφλίου και αμέσως μετά την Ιερά Μονή Δαδιάς της Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπου τους υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος της Μονής π. Ελπιδοφόρος και οι μοναχοί της μονής, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το 126 στρατιωτικό φυλάκιο επιτήρησης στις όχθες του ποταμού Έβρου, όπου συνομίλησαν με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, τους οπλίτες του φυλακίου και τους μοίρασε συμβολικά δώρα ενόψει της εορτής του Πάσχα.

αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος αρχιεπίσκοπος

Το πρωί της τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί στην Ορεστιάδα τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, το Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου θα παραδώσει φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα. Στη συνέχεια, το παραμεθόριο Φυλάκιο και την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευή Νέας Βύσσης, καθώς και ένα σχολείο, όπως ακριβώς υποσχέθηκε στους μαθητές στον ιερό καθεδρικό ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.

Πηγή: Ecclesia-  Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS