Αρχιεπίσκοπος: Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθούμε για το καλό του τόπου ακόμη και αν έχουμε διαφορές – Φωτογραφίες

  • Dogma

Την Βόρεια Εύβοια που επλήγη πέρυσι από τις φονικές πυρκαγιές επισκέφθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερης συμβολικής αξίας ενέργεια, στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν προγραμματίσει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Γραμματέα, Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Κεντικελένη, μέλη της Επιτροπής και τον Αρχιδιάκονο Ιωάννη Μπούτση επισκέφθηκαν την πυρόπληκτη περιοχή των Ροβιών και τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελούσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του και μίλησε για την αξία του περιβάλλοντος. Σημείωσε, ότι η Εκκλησία δεν έχει μόνο μία μέρα υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά κάθε μέρα προσεύχεται για αυτό και κάθε μέρα παρακαλεί τον Θεό να έχουμε όμβρους ειρηνικούς, καρποφορία της γης, ευκράτους αέρας και παράλληλα διδάσκει τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις καταστροφές από την περσινή πυρκαγιά τονίζοντας πως δεν καταστράφηκε μόνο το περιβάλλον, αλλά και επαγγέλματα, καθώς και προσοδοφόρες εργασίες των κατοίκων. Έκανε, επίσης, γνωστά την αγωνία του Αρχιεπισκόπου και τις προσπάθειές του για παρέμβαση και τον ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά για την συμβολή του. «Η παρουσία σας δίνει σε όλους θάρρος» τόνισε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για την προσφορά της τοπικής Εκκλησίας προς τους πυρόπληκτους.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι διέκρινε τον πόνο, τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς του Μητροπολίτη Χαλκίδος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κόσμος και ιδίως η εν λόγω περιοχή. Μίλησε για την αγάπη του στην Εύβοια και στην Χαλκίδα, αφού είναι ο τόπος, όπου μεγάλωσε, και υπογράμμισε ότι όταν έβλεπε τις φωτιές να καίνε την Εύβοια αισθανόταν ότι καίγεται το σπίτι του. Ευχήθηκε να ξαναγίνει ο τόπος όπως ήταν πριν και επεσήμανε ότι η Εκκλησία θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Εξάλλου, προσέθεσε ότι είναι αγώνας όλων. «Όχι εγώ και εσύ, αλλά όλοι μαζί» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε λόγο για συναλληλία. Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος φύτεψε συμβολικά ένα πλατάνι στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο, επισκέφθηκε την πυρόπληκτη Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, όπου φύτεψε συμβολικά στον προαύλιο χώρο της Μονής ένα έλατο και στην συνέχεια ανέπεμψε ειδική Δέηση υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του αναφέρθηκε στην δοκιμασία που υπέστη η ευρύτερη περιοχή από τις πυρκαγιές. Συνεχάρη, επίσης, την επιτροπή για τις πολυποίκιλες δράσεις της και μίλησε για τον πόνο που προκαλούν οι εικόνες της καμένης γης.

Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την πρόσκληση και συνεχάρη, τόσο τον ίδιο, όσο και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος για την άρτια διοργάνωση.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αρκίτσας -το οποίο κατά την περσινή πύρινη λαίλαπα υποδέχθηκε εκατοντάδες πυρόπληκτους- όπου και ευλόγησε περιβαλλοντική δράση καθαρισμού των ακτών της Λοκρίδος στον Μαλιακό κόλπο, την οποία υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Λοκρών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα εθελοντών και πολιτιστικοί σύλλογοι και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς και όλους τους παριστάμενους και μίλησε για την εθελοντική δράση στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας καλές πρακτικές για την διάσωση του περιβάλλοντος. «Είναι μια ευκαιρία για παρότρυνση προς όλους να ακολουθήσουν έναν πιο υπεύθυνο περιβαλλοντικά τρόπο ζωής» σημείωσε ο Δήμαρχος και ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος για την στήριξη αυτής της προσπάθειας και της γενικότερης προσφοράς στα θέματα περιβάλλοντος.

Κατά την αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις συγκεκριμένες δράσεις και ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι σκοπός της Εκκλησίας είναι να εξυπηρετεί τον άνθρωπο σε χαρές, λύπες, εύκολα και δύσκολα. «Τα γεγονότα που ζήσαμε σήμερα προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Γι’ αυτό και παίρνουμε δύναμη -βλέποντας την προσπάθεια των πιστών και την βοήθεια της Εκκλησίας, της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας- να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούνται μέσα μας σπινθήρες ελπίδας και αισθήματα ότι μπορούμε, όλοι μαζί, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας». Θέλησε, επίσης, να επαναλάβει ότι όποτε «προχώρησε» αυτός ο τόπος κρύβονταν από πίσω μια λέξη, η συναλληλία. Δηλαδή όλοι μαζί πρέπει να αγωνιζόμαστε για το καλό. Είμαστε σε μια εποχή που όλοι μαζί πρέπει να προσπαθούμε για το καλό του τόπου ακόμη και αν έχουμε διαφορές». Αναφορικά με την δράση που λάμβανε χώρα εκείνη την στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε να καθαρίσουμε τις ακτές που εμείς πληγώσαμε, να προσέχουμε τις φωτιές και να κοιτάξουμε ό.τι είναι στραβό να το διορθώσουμε.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος έκανε λόγο για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και την σημασία της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου. Μίλησε για την δοκιμασία που πέρασε η Εύβοια και αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση και στην αγάπη όλων των ανθρώπων και στο πώς οι κάτοικοι της Αρκίτσας αγκάλιασαν τους πυρόπληκτους που έφταναν με πόνο και δάκρυα. Σε άλλο σημείο υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ συνεχάρη τον Δήμαρχο, την Περιφέρεια, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

αρχιεπίσκοπος

TOP NEWS