Αρχιεπίσκοπος: Τα παιδιά είναι η καλύτερη «επένδυση»

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στο πολυσχιδές και σημαντικό έργο που επιτελείται στα σχολεία της Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή των εγκαινίων του βρεφικού τμήματος του Παιδικού Σταθμού του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα παρουσία της υφ. Παιδείας, του Περιφερειάρχη Αττικής, Βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλήρου και λαού, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο οποίος τέλεσε και την ακολουθία του αγιασμού.

Αμέσως μετά ο προϊστάμενος της ενορίας π. Λάμπρος Ανδρεάκης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ιστορία του παιδικού σταθμού αλλά και στην σκέψη να δημιουργηθεί το βρεφικό τμήμα. Τόνισε, μάλιστα, πως «τα μεγάλα έργα, όπως αυτό, γίνονται με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού και την συνεργασία των ανθρώπων» και ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν και προσέφεραν για την δημιουργία αυτής της δομής.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον π. Λάμπρο, τους ιερείς, τους συνεργάτες που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια, «αλλά και όσους κουράζονται για να επενδύσουν πάνω στα παιδιά, γιατί αυτά είναι η καλύτερη επένδυση».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι αυτόν τον χρόνο εγκαινιάσθηκαν αρκετοί παιδικοί σταθμοί και σχολεία της Εκκλησίας τονίζοντας πως «δεχθήκαμε πολλές πιέσεις και παρακλήσεις, για να φτιάξουμε τέτοια σχολεία. Και η απορία μου είναι η εξής: Γιατί οι γονείς δεν είναι ικανοποιημένοι από το Κράτος που δαπανά πολλά χρήματα και προστρέχουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή παρακαλούν και θέλουν η Εκκλησία να ανοίξει τα πλοκάμια της και προς αυτό το κομμάτι της Παιδείας; Δε μπορώ να δώσω εγώ την απάντηση, αλλά πιστεύω κάθε γονιός που αποφασίζει σε μία κρίσιμη εποχή να φέρνει τα παιδιά του εδώ και οδηγεί τα βήματά του προς αυτήν την κατεύθυνση δικαιολογεί αυτήν την πορεία».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ο σκοπός αυτών των σχολείων, και εύχομαι να είναι όλων των σχολείων, είναι να αποκτήσουν τα παιδιά τη σοφία των γραμμάτων, τις εμπειρίες, αλλά και την άνωθεν Σοφία, που κατασταλάζει στις καρδιές των ανθρώπων, γιατί εκεί ακριβώς που συναντώνται αυτά τα δύο «είδη» Σοφίας εκεί γίνεται ο χαρισματικός άνθρωπος, που τον καμαρώνουμε, τον θέλουμε και τον χρειαζόμαστε».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «για να γίνει κάποιος καλός πολίτης χρειάζεται δουλειά και αυτό κάνουν οι δάσκαλοι, παντού βέβαια, αλλά κυρίως σε αυτά τα σχολεία που σμιλεύουν κάθε παιδί να το κάνουν χρήσιμο. Και στα άλλα σχολεία αγωνιούν και κουράζονται, αλλά υπάρχουν διάφορες δυσκολίες και προβλήματα από αιτίες που δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε» ενώ σημείωσε ότι αν υπήρχε η δυνατότητα θα φτιάχναμε κι άλλα σχολεία» συμπληρώνοντας πως ο ίδιος ζήτησε από ενορίες και μονές όπου υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις να δοθούν για να γίνουν τέτοια σχολεία τα οποία πρέπει να γίνουν πρότυπα και για τα σχολεία του Κράτους μας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ακόμη, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη η οποία ευχαρίστησε και συνεχάρη την Εκκλησία για αυτήν την πρωτοβουλία, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας, η εκπρόσωπος του Δήμαρχου Αμαρουσίου, η οποία ανέγνωσε το μήνυμα του Δημάρχου στο οποίο μεταξύ άλλων υπογραμμίζονταν πως «χωρίς την Εκκλησία η χώρα μας θα είχε βιώσει την κρίση πολύ χειρότερα». Κατόπιν ο Βουλευτής κ. Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «η Εκκλησία υπάρχει για το λαό και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ποτέ«, ενώ η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας εξήρε το έργο της Εκκλησίας και έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία. Τέλος, δύο φοιτητές που ως παιδιά ήταν στον παιδικό σταθμό θέλησαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους κάνοντας λόγο για πολύ σημαντικές στιγμές.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του βρεφικού σταθμού και στην συνέχεια μουσική συναυλία από τα παιδιά.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS