Αρχιερατικά Ευχέλαια Γ’ Εβδομάδος Νηστειών στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

  • Δόγμα

Στο Ιερό Ευχέλαιο στον Άγιο Γεώργιο Ελευθερίου ομιλητής ήταν ο π. Γεώργιος Μπέτας ο οποίος παρουσίασε τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για την πραγματοποίησή των θαυμάτων του Κυρίου.

 Την Γ’ εβδομάδα των Νηστειών το Ιερό μυστήριο του Ευχελαίου  τελέστηκε,  προς αγιασμό και ίαση των πιστών, στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, του  Αγίου Δημητρίου  Διαβατών την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και των Τριών Ιεραρχών Ευόσμου την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

Στο Ιερό Ευχέλαιο στον Άγιο Γεώργιο Ελευθερίου ομιλητής ήταν ο π. Γεώργιος Μπέτας ο οποίος παρουσίασε τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για την πραγματοποίησή των θαυμάτων του Κυρίου.

« Σε πολλές περιπτώσεις ο Χριστός, είπε ο π. Γεώργιος, παρουσιάζεται ως ιατρός-θεραπευτής. 

Όπως διαβάζουμε στα κείμενα των Ευαγγελίων, ο Χριστός κατά την επίγεια ζωή Του θεράπευσε πολλούς ανθρώπους, άλλοτε από σωματικές ασθένειες και άλλοτε από ψυχικές, και με πολλούς τρόπους: τον τυφλό βάζοντας λάσπη στις κόγχες των ματιών του, τον κωφάλαλο βάζοντας τα δάχτυλά Του στα αφτιά του και τη γλώσσα του, την πεθερά του Πέτρου απλώς αγγίζοντας το χέρι της. Άλλους τους θεράπευσε μόνο με τον λόγο Του: τον δούλο του εκατόνταρχου, τον δαιμονισμένο νέο, τους δύο τυφλούς, τους δέκα λεπρούς, τον παραλυτικό. Και άλλους τους θεράπευσε ψυχικά: τον Ζακχαίο ζητώντας του να φιλοξενηθεί στο σπίτι του, τον ληστή με τη διαβεβαίωση ότι σήμερα κιόλας είναι μαζί Του στον παράδεισο. 

Σε κάθε θαύμα-θεραπεία του Κυρίου υπάρχουν τρεις διαπιστώσεις-προϋποθέσεις:

Πρώτον, ο Χριστός θεραπεύει με εξουσία: Δεν καλεί τον Πατέρα, δεν ζητά! Ο Ίδιος είναι ο Θεός, σε πρώτο πρόσωπο δίνει τη θεραπεία.

Δεύτερον, ο Χριστός θεραπεύει κατά το μέτρον της πίστης μας. Για Εκείνον τίποτε δεν είναι αδύνατο. Ωστόσο χρειάζεται η συμμετοχή του ανθρώπου, η ελευθερία της δικής μας επιλογής, το μερίδιο της προσωπικής μας ευθύνης. 

Τρίτον, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για το θαύμα-θεραπεία όσο και για την υγεία του θεραπευμένου και στο υπόλοιπο της ζωής του είναι η μετάνοια. Προηγείται με το Μυστήριο της Εξομολόγησης η συγχώρηση των αμαρτιών και ακολουθεί η έμπρακτη μετάνοια με την αποφυγή πλέον της αμαρτίας. 

Με το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου παρέχεται ίαση σωματική και ψυχική. Είναι ορατό το έλαιον και αόρατο το έλεος! Ορατό το λάδι στο χέρι του ανθρώπου, συγχρόνως, όμως, αόρατο το χάδι από το χέρι του Πατέρα Θεού, που ανακουφίζει από τον πόνο, θεραπεύει την ασθένεια, διώχνει το βάρος της ψυχής. 

Είναι βέβαιο ότι όταν ζητούµε από τον Θεό στην προσευχή µας πράγµατα που έχουν σχέση µε τη σωτηρία µας, την υγεία μας, τη ζωή µας και είναι για το συµφέρον µας, πάντοτε ο Θεός µάς απαντά. Με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, όπως το Μυστήριο του Ευχελαίου, έχουμε τη Χάρη και το Έλεος του Θεού. 

 

Ο π. Λάζαρος Βύρλιος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Διαβατών κάλεσε τους πιστούς στη μελέτη των πατερικών συγγραμμάτων παίρνοντας αφορμή από τη μνήμη του θεόπτου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά «Με αφορμή την εορτή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στη Β΄ Κυριακή των Νηστειών, θα καταθέσω λίγα ψήγματα από το εκτόπισμα αυτού του φωστήρα της ορθοδοξίας. Μέσα από μια συνοπτική παρουσίαση του βίου, των συγγραμμάτων και της διδασκαλίας του, θέλω να προτρέψω όλους μας έτσι ώστε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο εντρυφώντας στα συγγράμματα των αγίων μας. Η θεολογία των ακτίστων ενεργειών του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά είναι πάντα επίκαιρη στον αντίποδα των διαφόρων «θεολογιών» που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο».

Τέλος, στην Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Ευόσμου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ενώ  ο π. Εμμανουήλ Μποζίνος οικοδόμησε το κήρυγμά του έχοντας ως βασική ιδέα την εμφάνιση «των λογισμών αμέσως μετά την πτώση των πρωτοπλάστων καθώς και  τον αγώνα που οφείλουν να κάνουν οι πιστοί. Ο ομιλητής υπέδειξε ακόμα  και τη στρατηγική με την οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι  πειρασμικές σκέψεις».

TOP NEWS