Αρχιερατική λειτουργία στην πατρίδα της Αγίας Χρυσής

  • Dogma
χρυσής

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου η Αλμωπία τίμησε την μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του χωριού Χρυσή, του τόπου που έζησε και μαρτύρησε η Αγία. Κατά την διάρκεια του εορτασμού φιλοξενήθηκε στον ιερό ναό η ιερά θαυματουργός εικών της Παναγίας της Μηλιώτισσας.

Το απόγευμα του Σαββάτου (12/10), στις 18:30, στον κατάμεστο ιερό ναό της Αγίας τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός
προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Αρχιμ. Στεφάνου Δέβρελη, και με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού κληρικών. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αλμωπίας, κ. Χ. Μπάτσης, και οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος (δρ.Θ.), ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, ο οποίος προέβαλε την Αγία Χρυσή ως παράδειγμα πίστεως και ελπίδος στον Χριστό. Ακολούθησε πάνδημος λιτανεία.

Το πρωί της Κυριακής (13/10) τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Πλήθος πιστών συνέρρευσε από το χωριό, την ευρύτερη περιοχή και άλλα σημεία της Μακεδονίας. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής και οι Δήμαρχοι Αλμωπίας και Εδέσσης. Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο οποίος προέβαλε την Αγία Χρυσή όχι ως επιφανειακό άνθρωπο που καταδυναστεύεται από τα πάθη του, αλλά ως άνθρωπο που πάσχει, επειδή μέχρι τέλους σηκώνει τον σταυρό του Κυρίου.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος έδωσε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης στον ιερομόναχο Γαβριήλ Καρεώτη, τον οποίον προ μηνών είχε χειροτονήσει πρεσβύτερο στην Ι. Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, υπογραμμίζοντας την βεβαιότητά του για την πλούσια πνευματική αντιμισθία της μοναχικής αποταγής του.
Τις ιερές ακολουθίες κάλυψε τηλεοπτικά ο σταθμός 4Ε.

TOP NEWS