Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εξαετές μνημόσυνο Μακαριστού Ιεραπύτνης κυρού Ευγενίου

  • Dogma
ιεραπύτνης

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 στον Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη Ιεράπετρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση έξι ετών από την εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. 

Ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου, στη συνέχεια ιερούργησε και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους συλλειτουργούντες Κληρικούς και τους συνευχομένους Εφημερίους, τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε ότι συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ημέρα που ο Κύριος  κάλεσε αιφνιδίως κοντά Του τον αοίδιμο και αείμνηστο Προκάτοχο και Γέροντά του Μητροπολίτη Ευγένιο, μία ημέρα μετά την τελευταία του Θεία Λειτουργία κατά τήν εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ενορία Χανδρά, και κατά την ημέρα της μνήμης του Αγίου Φιλοθέου, κατά την οποία εόρταζαν τα ονομαστήριά τους οι προκατόχοι του Αρχιερείς, Φιλόθεος Α΄ και Φιλόθεος Β΄.

Όπως σημείωσε, όλη η επίγεια ζωή του αοιδίμου Μητροπολίτου Ευγενίου ήταν όλη φως, που φώτισε την πορεία προς το Φως του κόσμου, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, και ευχήθηκε ο αοίδιμος Γέροντας και προκάτοχός του κυρός Ευγένιος να προσεύχεται για όλους από το υπερουράνιο και νοερό Θυσιαστήριο και να φωτίζει τις ζωές και τα έργα όλων μας προς το Αληθινό Φως.

Ακολούθως ο κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των τριών μακαριστών προκατόχων του Μητροπολιτών Ευγενίου (Πολίτη), Φιλοθέου Α΄ (Μαζοκοπάκη), Φιλόθεου Β΄ (Βουζουνεράκη) των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στην κρύπτη του ναού.

Τέλος, ακολούθησε επιμνημόσυνο κέρασμα στη μνήμη του μακαριστού Αρχιερέως για όλο το εκκλησιάσμα στο Αρχονταρίκι και τον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Αιδ/τος Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ιεράπετρας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και πολλοί Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας, Επίσκοπος Σητείας» Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης. Παρευρέθηκαν αρκετοί πιστοί, τα κατα σάρκα αδέλφια και πολλά πνευματικά τέκνα του αειμνήστου Αρχιερέως.

TOP NEWS