Αρχιερατικό συλλείτουργο και διετές μνημόσυνο Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς επίσης, οι κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου Ιεράρχου, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ως εκπρόσωπος του φιλαγίου λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητος, παλαιοί συνεργάτες και πνευματικά του παιδιά.

Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου ε.έ., το διετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, συλλειτουργούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς επίσης, οι κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου Ιεράρχου, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ως εκπρόσωπος του φιλαγίου λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητος, παλαιοί συνεργάτες και πνευματικά του παιδιά.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων και πνευματικό τέκνο του κοιμηθέντος Ιεράρχου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενιάδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα του σημερινού Ευαγγελικού Αναγνώσματος εν συνεχεία μίλησε περί του στο προσώπου και της δεκάχρονης θεοφιλούς ποιμαντορίας, τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά προσφοράς του αοιδίμου Ιεράχου σημειώνοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Συναχθήκαμε για να παρακαλέσομε για την ανάπαυση του στον Τρισάγιο Θεό, για τον άνθρωπο αυτόν που τον γνωρίσαμε, για τον άνθρωπο που αγαπήσαμε, για τον άνθρωπο που ευεργέτησε πολλούς από εμάς αλλά και πολλούς άλλους, για τον άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του στην διακονία της αγίας μας Εκκλησίας, τον άνθρωπο που πολιτεύθηκε με αγάπη, δικαιοσύνη και πραότητα, με μακροθυμία και χρηστότητα, τον άνθρωπο που δεν έκρυψε το τάλαντο που του έδωσε ο Θεός αλλά το πολλαπλασίασε προς δόξαν του Κυρίου και της Εκκλησίας.

Υπήρξε οραματιστής, ενθουσιώδης και μεγαλόπνους αλλα συγχρόνως και οπαδός πολλές φορές πρακτικών λύσεων προς επίλυσιν των ενίοτε προβλημάτων που ανέκυπταν εν τη Εκκλησία. Χαρακτηριστικό της προσωπικότητός του ως ιεράρχου της Εκκλησίας, είναι η αυθόρμητη και απέραντη αγάπη του για την Εκκλησία αλλά και ο σεβασμός και η αφοσίωση του στην αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, στον Θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η υική αγάπη του στον Σεπτό της Ορθοδοξίας Προ-καθήμενο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαιό και αυτή η αγάπη του ήταν τόσο δεκτική και αμοιβαία από το πρόσωπο του Πατριάρχου, που επί των ημέρων της δεκαετής ποιμαντορίας του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθην την κατά Λαγκαδαν εκκλησίαν δυό φορές.

Διεκρίθη για την αμεσότητα της επικοινωνίας, έχοντας το χάρισμα του λόγου, την ευγένεια, την γνησιότητα και την παρρησία, την ακεραιότητα, την ευαισθησία και τον αυθορμητισμό. ο Μακαριστός Ιωάννης δεν αρνήθηκε ποτέ, σε κανέναν άνθρωπο, τη βοήθεια του, αδιακρίτως προσέφερε βοήθεια είτε πνευματική, είτε στηρικτική, είτε παρηγοριτική, είτε οικονομική.

Λίγα του ζητούσες και πολλά έπαιρνες. Διστακτικά ανέφερες το πρόβλημά σου και αυτός σαν να σε περίμενε, έτοιμος και ικανός για να σου συμπαρασταθή, να σε βοηθήση πνευματικά και να σε ενισχύση οικονομικά. Αξιοποιούσε τις δυνατότητες που είχε και τις γνωριμίες που διέθετε για να σε ελευθερώση από τις δυσκολίες. Αν και μεγαλοπρεπής και επιβλητικός είχε σπλάχνα συμπαθείας προς όλους.

Ήταν απαράμιλλος λειτουργός του θυσιαστηρίου, φλογερός ρήτωρ, δεινός ιεροκήρυκας, φίλεργος, τηρητής της εκκλησιαστικής τάξεως, μεγαλοπρεπής κατά πάντα. ο Θεός τον ευλόγησε και τον επροίκισε με εξαιρετικά προσόντα τα οποία αξιοποίησε για την αγάπη της εκκλησίας και του λαού του Θεού.

Συγχρόνως όμως ο μακαριστός Ιωάννης ήταν πολύ αγιόφιλος τιμώντας τους αγίους της εκκλησίας μας με λαμπρές πανηγύρεις και ιερές αγρυπνίες και αυτή του η αγάπη προς τους αγίους επισφραγίστηκε με το γεγονός της ευλογίας του Θεού όπως φανέρωθούν τα χαριτόβρυτα ιερά Λείψανα της αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης και Νεομάρτυρος Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής επι της δικής του ποιμαντορίας.

Κατά την διάρκεια της συντόμου δεκαετούς και θεοφιλούς ποιμαντορίας του έγιναν πάρα πολλά είτε σε εκκλησιαστικό είτε σε κοινωνικό είτε σε πολιτιστικό επίπεδο. Δεν θα τολμήσουμε αυτή την ώρα έκθεση των πεπραγμένων του. Όχι μόνο γιατί ο ίδιος δεν θα το ήθελε αλλά γιατί σίγουρα είναι περισσότερα όσα δεν γνωρίζουμε από εκείνα που γνωρίζουμε για την πολυσχιδή δράση του.

Το μόνο που θα πούμε με σιγουριά είναι πως ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης έπρατε πάντοτε αυτό που όφειλε να κάνει ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, έκανε πάντοτε αυτό που του υπαγόρευε η χριστιανική του συνείδηση, αυτό που είχε διδαχθεί από την παράδοση της εκκλησίας, των πνευματικών του πατέρων και των διδασκάλων του.

Δίδασκε με τη ζωή του και άφησε ως υποθήκες σε εμάς, Αγάπη ανυπόκριτη, μεγαλείο ψυχής, φιλοξενία πλουσιοπάροχη στους πάντες, αρχοντιά που σπανίζει στις ημέρες μας, ειλικρίνεια και ευθύτητα, σεμνότητα και ιεροπρέπεια.

Πολλές φορές Σε αναζητούμε και αυτό είναι ανθρώπινο. Μας λυπεί η απουσία σου. Όμως μας παρηγορεί, ο αποστολικός λόγος «μη λυπείσθε, καθώς και οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα. Ει γαρ πιστεύομεν ότι Ιησούς απέθανε και ανέστη, ούτω και ο Θεός τους κοιμηθέντας δια του Ιησού άξει συν αυτώ (Θεσ. Δ’, 13).

Τελειωθείς εν ολίγω» παρέστησας τετελειωμένην την διακονίαν σου. Το όνομά σου θα περιφέρεται με ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες στις καρδιές και στη σκέψη μας και το μνημόσυνον σου θα παραμένει αιώνιον.
Αιωνία σου η μνήμη, σεπτέ και πεφιλημένε Γέροντα και πνευματικέ μας πατέρα. Αιωνία σου η μνήμη».

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ανεφέρθη με καρδιακούς λόγους για τον «αδελφικό φίλο», τον μακαριστό προκάτοχο του, με τον οποίον συνδεόταν από τα φοιτητικά του έτη στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερα μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη που άφησε ο κοιμηθείς Ιεράρχης, ο οποίος με το έργο του και την ποιότητα προσφοράς του προς τον πλησίον, άφησε μνήμη ιδιαιτέρως αγαθή, δοξάζοντας συνεχώς με το ήθος του, την καλωσύνη και την ανεξάντλητη και ανιδιοτελή αγάπη του, τον Θεό και την Αγία μας Εκκλησία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος και ευρίσκεται όπισθεν του ιερού βήματος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού.

TOP NEWS