Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Κατά την άφιξή του στον Ι. Ναό, υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις ενθουσιασμού τον κ. Νικηφόρο, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων και Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος.

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, η ιστορική Ενορία Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος υποδέχθηκε σήμερα, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, τον επί 13 χρόνια Προϊστάμενό της, νυν Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο.

Κατά την άφιξή του στον Ι. Ναό, υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις ενθουσιασμού τον κ. Νικηφόρο, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων και Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Συμεών Ηλιοδρομίτη – Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Χαλκίδος, τον Οικον. Ιωάννη Φαφούτη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ εκκλησιάσθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος παρέστησαν, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ κ. Ελένη Αϊδίνη και ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.

Τον νέο Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τους λόγους αγάπης και την παραχώρηση της πρωτοκαθεδρίας και στη σημερινή Θεία Λειτουργία.

Ο κ. Νικηφόρος, επίσης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο για την αγάπη και την σημερινή παρουσία και συλλειτουργία του. Μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη όλους τους συνεργάτες του, τους συνεφημερίους του, τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, τους Ιεροψάλτες του Ι. Ναού, τις κυρίες του Σπιτιού Γαλήνης Χριστού, τις νεωκόρους, τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, τα παιδιά του ιερού Βήματος και όλο τον λαό της Ενορίας, που κατά την περίοδο της διακονίας του στην Αγία Παρασκευή εργάσθηκαν από κοινού και συνδέθηκαν με ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος ανέπτυξε ερμηνευτικά τα δύο ιερά αναγνώσματα της ημέρας (Β’ Κορ. 11, 31-12, 9 και Λουκάν 16, 19-31).

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργία ο π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, ευχήθηκε με λόγους συγκινητικούς, για την αρχιερατική του διακονία, στον Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο, και, ως ενθύμιο, του δώρισε, εκ μέρους όλων των μελών της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, ένα ζεύγος δικηροτρίκηρα.

Κατά τη διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος δέχθηκε τις ευχές Κλήρου και Λαού.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο, Σωτήριος Παπαϊωάννου

TOP NEWS