Αρχιερατικός εσπερινός Προφήτη Ηλία στη Σητεία

  • Dogma
προφήτη ηλία

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. 

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και παρουσία αρκετών πιστών των Ενοριών Έξω Μουλιανών, Χαμεζίου και Σκοπής τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Έξω Μουλιανών Σητείας, στην ιστορική και μαγευτική θέση «Λιόπετρο» Σητείας με μοναδική θέα στο Κρητικό Πέλαγος.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στο σύντομο κήρυγμά του, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε θαυμαστά σημεία της ζωής του Μεγάλου και πυρφόρου Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης, όπως η παρατεταμένη για σαρανταδύο μήνες ανομβρία, το άνοιγμα των ουρανών μετά από θερμή προσευχή, η εκ Θεού διατροφή του από τον κόρακα στο χείμαρο του Ιορδάνου, η ανάσταση του γιου της χήρας και ο πολλαπλασιασμός του αλεύρου και του λαδιού, η προσευχή και η θυσία με τους ιερείς της αισχύνης του Βάαλ και η τιμωρία τους, ο εκδιωγμός του από τη Βασίλισσα Ιεζάβελ και η αποκαλυπτική του καταφυγή στο όρος Χωρήβ, και η αποκάλυψη του Θεού, ότι δεν βρίσκεται ούτε στον σεισμό, ούτε στον δυνατό άνεμο, ούτε στο πυρ, αλλά ως αύρα λεπτή. Τέλος, ο Σεβ. προέτρεψε τους πιστούς να παραμείνουν πιστοί και αφοσιωμένοι στα ήθη και τις παραδόσεις των φιλογενών προπατόρων τους, οι οποίοι σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες έκτιζαν με περίσσεια ευλάβεια ναούς και επήγνυαν ιερά θυσιαστήρια σε μέρη μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι ο ναός του Προφήτου Ηλιού στο Λιόπετρο.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο συνταξ. Εφημέριος πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Εφημέριος Έξω Μουλιανών, και Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Έξω Μουλιανών και Χαμεζίου κ.κ. Βασίλειος Σολιδάκης και Δημήτριος Γαρεφαλάκης.

TOP NEWS