Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Θέκλας Αμυκλών

  • Δόγμα

Ο κ. Ευστάθιος μίλησε για τον θαυμαστό βίο της τιμώμενης Αγίας, που ήταν η πρώτη γυναίκα που μαρτύρησε πολλές φορές για την Πίστη μας, ενώ ήταν πιστή ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε το εκκλησίασμα να ακολουθήσει τα βήματά της Αγίας Θέκλας και των υπόλοιπων Αγίων της Εκκλησίας μας, διατηρώντας ακλόνητη πίστη και διάγοντας ενάρετο βίο.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη της Αγίας Θέκλης της μεγαλομάρτυρος. Στον φερώνυμο Ι.Ν. Αμυκλών το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ενώ την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του κατά τον Εσπερινό, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον διπλό εορτασμό, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Θέκλας. Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Παναγία Μυρτιδιώτισσα, που τιμάται σε πολλές περιοχές της Πατρίδας μας και της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά κυρίως στα Κύθηρα, όπου βρέθηκε η σχετική ιερή εικόνα τον 13ο αιώνα.

Ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα επειδή την εντόπισε ένας βοσκός σε μια κοιλάδα του νησιού που ήταν γεμάτη από μυρτιές. Η εικόνα φυλάσσεται σε εξαιρετική κατάσταση στο μικρό Ναό της Μυρτιδιώτισσας μέσα σε μια ολόχρυση επένδυση που φτιάχτηκε από τον Νικόλαο Σπιθάκη το έτος 1827. Στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα αποδίδονται τα θαύματα της θεραπείας του παραλύτου στις αρχές του 17ου αιώνα και της διάσωσης του φρουρίου των Κυθήρων από τους κεραυνούς το 1829, καθώς και πλήθος άλλων θαυμάτων.

Ακολούθως, ο κ. Ευστάθιος μίλησε για τον θαυμαστό βίο της τιμώμενης Αγίας, που ήταν η πρώτη γυναίκα που μαρτύρησε πολλές φορές για την Πίστη μας, ενώ ήταν πιστή ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε το εκκλησίασμα να ακολουθήσει τα βήματά της Αγίας Θέκλας και των υπόλοιπων Αγίων της Εκκλησίας μας, διατηρώντας ακλόνητη πίστη και διάγοντας ενάρετο βίο.

TOP NEWS