Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νικολάου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022 η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στο φερώνυμο παρεκκλήσιο της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης με λόγο απλό, μεστό και γλαφυρό αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τον βίο και στις αρετές του λαοφιλούς και θαυματουργού αγίου, τονίζοντας ότι λαπροφορεί η Ιεράπετρα και ιδιαιτέρως η συνοικία της Κάτω Μεράς στην παλαιά πόλη, που όχι τυχαία οι προπάτορές μας ανήγειραν τον πανηγυρίζοντα ναό από την εποχή της Ενετοκρατίας, για να τιμούν τον προστάτη άγιο των ναυτικών, των ψαράδων και όλων των θαλασσινών.

Όπως σημείωσε, ο άγιος με την ορθή και αγία βιωτή του υπήρξε «κανόνας πίστεως», «εικόνα πραότητος», «εγκρατείας διδάσκαλος», «ο «ποιμήν ο καλός», η προσωποποίηση της χριστιανικής ευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας, ο ιατρός των νοσούντων, ο προστάτης των πτωχών, ορφανών και χηρών, ο τροφέας των πεινώντων, ο πλουτισμός των πενομένων, ο συνοδίτης των οδοιπόρων και των εν θαλάσση πλεόντων, η παραμυθία των θλιβομένων και ο θερμότατος προστάτης των αδικουμένων.

Επίσης, ο Σεβ. κ.Κύριλλος αναφέρθηκε  στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο του 325 μ.Χ. στη Νίκαια, όπου ο άγιος κατετρόπωσε τον αιρεσιάρχη Άρειο, και παρόλο που ήταν «εικόνα πραότητος», ταπεινός και γεμάτος αγάπη, από ιερή αγανάκτηση, δεν δίστασε να τον ραπίσει για τις κακοδοξίες του, γεγονός που είχε ως συνέπεια να του αφαιρεθεί το Ωμοφόριο και να φυλακισθεί, όμως παρουσιάθηκε η ίδια η Παναγία και του ενεχείρισε. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Εκκλησία μας τιμά τον άγιο Νικόλαο κάθε Πέμπτη μαζί με τους αγίους Αποστόλους, και ότι δεν υπάρχει καράβι χωρίς την εικόνα του αγίου Νικολάου και θαλασσινός που να μην έχει επικαλεστεί το όνομά του σε κάθε τρικυμία. Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλές θάλασσες, με τη βοήθεια και την προστασία του προστάτη αγίου του Λιμενικού Σώματος στον παριστάμενο Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Παπαδάκη και τους συνεργάτες του.

Κλείνοντας, ο Σεβ. κ. Κύριλλος τον λόγο του, προέτρεψε να παρακαλέσουμε τον Άγιο Νικόλαο, τον άγρυπνο προστάτη των Ναυτικών, των Λιμενικών, των ψαράδων και όλων των θαλασσινών και όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα να γαληνεύει τις θάλασσες να προστατεύει, να σκεπάζει και να περιφρουρεί να πρεσβεύει και να μας οδηγεί όλους προς τον εύδιο και γαλήνιο λιμάνι του Ιησού  Χριστού και της σωτηρίας.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ταρλαντένος, Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και Αρχιερ. Επίτροπος Α΄ Αρχιερ. Περιφέρειας και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Έψαλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, και παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, αντιπροσωπεία του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας με επικεφαλής τον Λιμενάρχη κ. Ιωάννη Παπαδάκη, και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως.

TOP NEWS