Αρκαλοχώρι: Ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό – Το ρολόι «πάγωσε» στις 9:17 π.μ.

  • Dogma
αρκαλοχώρι

Εκδηλώσεις μνήμης και προβληματισμού στο Αρκαλοχώρι στην τραγική επέτειο της 27ης Σεπτεμβρίου

Με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών, έργα με τεχνική κολλάζ και ζωγραφιές παιδιών, ξεκίνησαν χθες(25/9), στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα». Πρόκειται για φωτογραφίες-έργα τέχνης με εικόνες παιδιών, που προκαλούν συγκίνηση θυμίζοντας στους κατοίκους την ημέρα που «ήρθε» να αλλάξει για πάντα τη ζωή τους, με τους ίδιους ωστόσο να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Αύριο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα του τρομακτικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή, με θύμα τον 65χρονο Ιάκωβο Τζαγκαράκη. Μια μέρα που ήρθε ανατρέψει τις ζωές χιλιάδες κατοίκων.

Ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα» διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες, με αφορμή το γεγονός αυτό, ξεκίνησαν χθες με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών, έργα με τεχνική κολλάζ και ζωγραφιές παιδιών, ενώ το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και μέλη του Συλλόγου.

Ο χρόνος «πάγωσε» στις 9:17 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021. Ήταν η ώρα που ο σεισμός άφηνε πίσω του έναν νεκρό, γκρέμιζε σπίτια και κόπους μιας ολόκληρης ζωής στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Είναι το ρολόι που συνοδεύεται από πολλούς συμβολισμούς, και το οποίο βρίσκεται πλέον στον τοίχο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου.

Εικόνες με σπίτια που καταστράφηκαν, παντού πόνος και ερείπια… Μέσα από τον φωτογραφικό φακό αποτυπώθηκε η πραγματικότητα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Τον τοίχο του σχολείου κοσμεί πλέον και ένα έργο τέχνης με την υπογραφή της ομάδας «Ζω-Δρω» και την εικαστικό Νiκi Goranova. Ένα παιδί βάζει το τελευταίο κομμάτι του παζλ για να χτιστεί ξανά ένα σπίτι… Άλλωστε, μαζί με τη θλίψη, κυριαρχεί και η ελπίδα ότι τα χωριά θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους.

Η έκθεση αποτελεί τον πρώτο σταθμό από μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Μίνωα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» και κορυφώνονται αύριο Τρίτη.

Όλες οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων ή στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μιλώντας για την έκθεση, η εικαστικός Μανταλένα Βόζνιακ-Μελισσουργάκη δήλωσε χθες: «Είμαι δημιουργός της έκθεσης, η οποία αποτελούσε ουσιαστικά αυτοθεραπεία. Επειδή είμαι κι εγώ σεισμόπληκτη εν μέρει, γιατί το εργαστήριό μου έχει καταστραφεί, είχα την ανάγκη να κάνω όλη αυτή την προσπάθεια και να εστιάσω στα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στους ανθρώπους αυτούς ο καταστροφικός σεισμός. Συνήθως τα παραβλέπουμε και δεν εστιάζουμε στον πόνο και στη θλίψη που μένει μέσα στους ανθρώπους. Τις υλικές ζημιές μπορούμε να τις φτιάξουμε. Αλλά αυτός ο πόνος είναι πολύ δύσκολος και μένει συνεχώς. Φανταστείτε να έχει είναι κάποιος σε μεγάλη ηλικία και να έχει χάσει το σπίτι του. Είναι δύσκολο να ξεκινήσει από την αρχή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος, λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε λίγες ώρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και οι πολίτες βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία. Αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες για να δούμε αδυναμίες, παραλείψεις και αστοχίες. Η Πολιτεία καλείται να σκύψει πάνω στον πολίτη για να λυθούν τα προβλήματα, και το στοίχημά της είναι μόνο αυτό: Να απαλύνει τον πόνο. Να απαλύνει τις δυσκολίες και τη στενοχώρια των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας. Και να ξαναφέρει το χαμόγελο και την ελπίδα στη ζωή τους».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα Δευτέρα περιλαμβάνει:

Από τις 7 έως τις 8 μ.μ.: Αποτίμηση για το ένα έτος μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Εισηγήτρια: Μαρία Γρηγορίου, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων “Η Ελπίδα”, μέλος του Συλλόγου.
Από τις 8 έως τις 9 μ.μ.: Ερωτήσεις-τοποθετήσεις.

Για αύριο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Από τις 8 έως τις 9 το πρωί: Παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου.
Από τις 9:18 έως τις 11:30 π.μ.: Συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων του Αρκαλοχωρίου.
Από τις 12 μ. έως τις 12:30 μ.μ.: Τοποθέτηση εικαστικού έργου με θέμα τον σεισμό που φιλοτέχνησε η Ελευθερία Νεοπούλου στον κόμβο εισόδου από Ηράκλειο.

Πηγή: neakriti.gr

TOP NEWS