Άρτα: Εγκαίνια έκθεσης με φωτογραφίες του Αγίου Όρους

  • Dogma
έκθεσης

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος παρέστη στα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας, του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, με τίτλο: «Άγιον Όρος. Φωτογραφίες, 1956-2001».

Η Έκθεση είναι πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Άρτης και τον Δήμο Αρταίων και εντάσσεται, στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εορτή της Πολιούχου Άρτας Αγίας Θεοδώρας.

Στην Έκθεση παρουσιάζεται μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου της περιόδου από το 1956 έως το 2001. Οι φωτογραφίες του, καλύπτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του Αγίου Όρους, αποτυπώνοντας την κρίσιμη περίοδο των προβλημάτων από τη λειψανδρία, την έλλειψη πόρων και γενικότερου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τη διάσωση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και ταυτόχρονα την πνευματική ζωή, την τήρηση απαρασάλευτης της λατρευτικής και λειτουργικής ζωής της καθημερινότητας των μοναχών.

Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας τον Μάιο του 2008 και από τότε έχει ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού: στα Χανιά παρουσιάστηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι τον Απρίλιο του 2009 σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο Βελιγράδι εκτέθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βελιγραδίου τον Φεβρουάριο του 2015, σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σερβίας, ενώ από τον Απρίλιο έως Ιούνιο του 2015 παρουσιάστηκε στη Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου Ρόδου σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Τελευταίος σταθμός, η πόλη της Χαλκίδας, όπου παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 στο «Κόκκινο Σπίτι» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

TOP NEWS