Η Αθήνα θυμάται και τιμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο

  • Dogma
Βενιζέλο

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και η οικογένεια του Αντώνη Μακατούνη, δωρητή της συλλογής του Μουσείου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», διοργανώνουν, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο χώρο του Μουσείου, τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το θάνατο του Εθνάρχη, 30 ετών από την ίδρυση του Μουσείου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», αλλά και 25 χρόνων από τον θάνατο του δωρητή Αντώνη Μακατούνη.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν το έργο του σπουδαίου Πολιτικού αναδεικνύοντας εκ παραλλήλου την χρησιμότητα του Μουσείου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες: από τον Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστο Τεντόμα, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, από τον Βουλευτή Αντώνη Μπαλωμενάκη, από τον Βουλευτή Επικρατείας Θεόδωρο Φορτσάκη, από τον Γεώργιο Πρασιανάκη, πρώην Βουλευτή, από τον Αντώνη Μακατούνη, Δημοσιογράφο.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, ενώ συμπεριλαμβάνεται μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συγκροτήματος του Γ. Δαγκαλάκη και του Λαογραφικού χορευτικού «ΚΡΗΤΕΣ» του Γ. Πετράκη.

Ο Αντώνης Μακατούνης μιλώντας στο dogma.gr τόνισε: «Τιμάμε τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά και τον ιδρυτή και δωρητή του Μουσείου Αντώνη Μακατούνη. Είναι μία επίκαιρη, πλέον,εκδήλωση με αφορμή και τις δηλώσεις Ερντογάν, όσον αφορά στις δηλώσεις του σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης. Ευελπιστούμε να είναι μία επιτυχημένη εκδήλωση, αντάξια του πολιτικού κύρους του Ελευθερίου Βενιζέλου».

Το Μουσείο

Το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ιδρύθηκε το 1984 και στις 30 Μαρτίου 1986 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Στεγάζεται σε αυτόνομο κτίριο δίπλα στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας .  Ο κύριος πυρήνας των συλλογών του προήλθε από το υλικό που είχαν συγκεντρώσει οι Κρητικοί Ζαχαρίας Μακατούνης και ο γιος του Αντώνιος, ο οποίος και το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων με σκοπό την ίδρυση  Μουσείου. Το εκθεσιακό υλικό παρουσιάζεται στους δύο ορόφους του κτιρίου και περιλαμβάνει προσωπικά κειμήλια και τεκμήρια γεγονότων, που συνέβησαν κατά την χρονική περίοδο από τη γέννηση έως το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου.  Αποτελείται από έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, προσωπογραφίες και απεικονίσεις του σε διάφορα υλικά. Επίσης είναι εξοπλισμένο με οπτικοακουστικό υλικό για την υποβοήθηση του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης, καθώς και εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη.

Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής, τηλ.: 2107224238

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ