Χαιρετισμός Μητροπολίτη Τρίκκης κατά την Εορτή λήξης Κατηχητικών Σχολείων Μητροπόλεως στο Φρούριο Τρικάλων

  • Δόγμα

Η τεχνολογία μέσα στην οποία γεννιούνται και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι ένας ενθουσιώδης κόσμος συνεχών ανακαλύψεων και επιστημονικών επιτευγμάτων!

«Σεβαστοί πατέρες,

Αγαπητοί Κατηχητές και Κατηχήτριες,

Αγαπητά μου Παιδιά.

Απόψε αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι μου δίνεται η ευλογία από τον Θεό να είμαι ανάμεσα σε τόσα νέα παιδιά και να αισθάνομαι όπως ακριβώς και ένας πατέρας!

Αυτό το όμορφο μουσικό βράδυ, ήθελα να το κάνω βραδιά προσευχής και να μιλήσω στο Θεό για τα παιδιά μου! Για τους νέους και τις νέες της Ιερά μας Μητροπόλεως. Για τα ξεχωριστά μου παιδιά! Που δεν τα ξεχωρίζω από τα ταλέντα τους αλλά τα αναγνωρίζω από την καρδιά της ψυχής τους!

Να εκφράσω στον Θεό τις ανησυχίες τους!

Να Του ζητήσω λύσεις για προβλήματά τους!

Να Τον ρωτήσω για το μέλλον τους!

Να χαμογελάσω μαζί Του και να τον ευχαριστήσω για τις επιτυχίες τους και να Του ζητήσω να τους ενθαρρύνει στις δυσκολίες τους!

Πέρασε ένας χρόνος παιδιά μου από την περσινή μας συνάντηση… μέσα σε αυτόν τον χρόνο μας δόθηκε πολλές φορές  η ευκαιρία να μιλήσουμε σαν οικογένεια… Εσείς μέσα από το σπίτι της Μητέρας Εκκλησίας να ανακαλύψετε τον Επίσκοπό και Πνευματικό σας πατέρα και εγώ να ανακαλύψω το καλύτερο δώρο που μου επιφύλαξε ο Θεός στην διαδρομή μου…τα χαμόγελά Σας!! Αυτά τα χαμόγελα που είχαν τόση αυτοπεποίθηση αλλά τις περισσότερες φορές κάλυπταν και πολλές δυσκολίες τις ζωής…

Δεν σας το κρύβω ότι τις περισσότερες φορές είχα μεγάλη αγωνία για εσάς διότι ζούμε σε εποχές δύσκολες.. Ακόμη και οι Άγγελοι του Θεού είναι διατεθειμένοι να κατέβουν στη γη και να μας δείξουν την πραγματικότητα των παιδιών μας σήμερα!

Το ερώτημα είναι δύσκολο… Γνωρίζουμε τα παιδιά μας;;

Η τεχνολογία μέσα στην οποία γεννιούνται και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι ένας ενθουσιώδης κόσμος συνεχών ανακαλύψεων και επιστημονικών επιτευγμάτων! Είναι απολαυστικός και μας εκπλήσσει όλους μας! Δεν είναι όμως πάντα ιδανικός! Τρανή απόδειξη είναι ότι: ενώ τα παιδιά μας στην εικονική πραγματικότητα  είναι μέλη παγκόσμιων ιντερνετικών Κοινοτήτων όπως Facebook, Twitter, Instagram κλπ, με χιλιάδες «φίλους» και «ακολούθους»  εντούτοις στην αληθινή ζωή αισθάνονται βαθύτατα μόνοι και δυστυχώς η μοναξιά αυτής της εσωστρέφειας μας αποκάλυψε τα βαθύτατα ψυχολογικά αίτια της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών.

Προσέξτε! Η Τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την τεχνολογία!

Η οικογένεια σήμερα είναι το καταφύγιο της κοινωνίας! Ας κοιτάξουμε το πρόσωπο του πατέρα που δουλεύει σκληρά για να συντηρήσει το σπίτι.. Ας παρατηρήσουμε την εργαζόμενη μητέρα που προσπαθεί να είναι έντιμη σύζυγος, προστατευτική μάνα και η ασπίδα του σπιτιού.. Ας κοιτάξουμε τα αδέλφια που προσπαθούν να ανακαλύψουν την έννοια της αγάπης στο σπίτι.. Ας παρατηρήσουμε τους ευλογημένους παππούδες παραβλέπουν τους πόνους του σώματος και τα βάσανα ης ζωής και προσφέρουν την ανεκτίμητη βοήθειά τους στην οικογένεια! Πρέπει παιδιά μου να αγαπάτε και να σέβεστε την οικογένειά Σας.

Το σχολείο στην εποχή μας αγωνίζεται να βρει και αυτό την κατεύθυνσή του! Να παιδαγωγήσει τους νέους με αξίες και ιδανικά ώστε να ολοκληρωθούν ως άνθρωποι.. Προσπαθεί να τροφοδοτήσει την φαρέτρα της σκέψης τους με γνώσεις που θα γίνουν η εξέλιξη και η ασπίδα της ζωής τους. Γι’ αυτό παιδιά μου να αγαπάτε το σχολείο και να τιμάται τους παιδαγωγούς σας!

Ήθελα όμως απόψε μέσα σε αυτή την εκπληκτική ατμόσφαιρα να σας παρουσιάσω την Εκκλησία του Χριστού! Αυτή απόψε είναι η Εκκλησία μας.! Κάναμε λάθη;; Ας θέσουμε και αυτό το ερώτημα! Ίσως πράγματι οι μεγαλύτεροι να παρουσιάσαμε μια Εκκλησία σκληρή, οπισθοδρομική και κλειστή στον εαυτό της… Εμείς όμως σήμερα με βοηθούς τα παιδιά μας, ερχόμαστε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να ανατρέψουμε αυτήν την κακή ερμηνεία της αξίας της Εκκλησίας!

Η Αξία της Πίστης που αναζωογονεί τον άνθρωπο,

Η σπουδαιότητα της Παράδοσης που μας προσδιορίζει μέσα στην ιστορία, και η Ενότητα που πηγάζει μέσα από την αγάπη για τον συνάνθρωπο, παρουσιάζουν απόψε στα μάτια Σας την Εκκλησία του Χριστού!!

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές της αποψινής Εορταστικής Εκδήλωσης της Λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς μας Μητροπόλεως! Να συγχαρώ όλους τους Ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών που ανέπτυξαν και στηρίζουν την Κατηχητική Δραστηριότητα στον Τομέα Νεότητας της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Να επαινέσω ειλικρινά όλα τα Χορωδιακά Εργαστήρια και Παραδοσιακά Χορευτικά Συγκροτήματα για την αξιόλογη προσπάθεια και την επιμελημένη εργασία που επιτελούν στα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών μας!

Και τέλος, να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, Καλό και Ευλογημένο Καλοκαίρι με την χάρι του Θεού να Σας ενισχύει στην καθημερινότητά Σας!»

TOP NEWS