Χαλκίδος Χρυσόστομος: Η φύση επαναστατεί απέναντι στο δυνάστη της άνθρωπο

  • Dogma
χαλκίδος

Στολισμένη με πολλούς Ι. Ναούς επ’ ονόματι του Γενεθλίου της Θεοτόκο, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πανηγύρισε την μεγάλη Θεομητορική εορτή κατά το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο  Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την παραμονή, χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό, στον Ι. Ναό Παναγίας Ελεούσης Δοκού Χαλκίδος, πλαισιωθείς από τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-Εφημέριο του Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, Ευγένιο Τσάλλα-Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Ν. Αρτάκης, τους Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λοβέρδο-Εφημέριο της Ενορίας Οσίου Ιωάννου Ρώσσου Βασιλικού, Γεώργιο Μωραϊτη-Προϊστάμενο της Ενορίας Δοκού, τον Οικον. Χρήστο Γεωργαρά-Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χαλκίδος, τους Πρεσβ. Ευάγγελο Πράγια-Εφημέριο της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Δοκού, Πέτρο Βλάχο-Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου, τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ανέφερε ότι η γέννηση της Θεοτόκου εορτάζεται πανδήμως και πανηγυρικώς από τους πιστούς, διότι είναι το προοίμιο της παγκοσμίου χαράς, δηλαδή του ερχομού του Σωτήρος Χριστού στον κόσμο.

Ανέφερε μάλιστα ότι και ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα επιδόθηκαν σε μεγάλους αγώνες προσευχής και νηστείας για να αποκτήσουν παιδί, αν και στείροι και ο Θεός τους εισάκουσε και τους κατέστησε συνδημιουργούς και συνεργάτες Του, διά της τεκνοποιήσεως και της παιδαγωγίας της Θεοτόκου. Μάλιστα με έναυσμα αυτή την πίστη και διδασκαλία της Εκκλησίας, ότι ο άνθρωπος είναι εκ Θεού διορισμένος διαχειριστής της κτίσεως, όσες φορές, ο άνθρωπος, αποστατεί από τον Θεό και λησμονεί την αποστολή του διαχειριστού και γίνεται δυνάστης της, η φύση τον εχθρεύεται και επαναστατεί εναντίον του.

Κατά την ακολουθήσασα ιερά λιτανεία, πάμπολλοι πιστοί ακολούθησαν και περικύκλωσαν το ιερό εικόνισμα της Θεομήτορος και μεταξύ τους παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης κ.ά.

Το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Σταυρο Καλαφάτη, μετέβη στην Ενορία Γενεθλίου Θεοτόκου Λούτσης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του συνοδούς του Κληρικούς και τον Εφημέριο της Ενορίας π. Αστέριο Ριμπάκη και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς.

TOP NEWS