Χαλκίδος Χρυσόστομος: Την οδό του Κυρίου βαδίζει με πίστη όποιος επιθυμεί τη σωτηρία του

  • Dogma
χαλκίδος

Κατά το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2022, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την αποτομή της τιμίας κεφαλής του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε πανηγυρίζοντες Ι. Ναούς της πυρόπληκτης Β. Ευβοίας.

Το απόγευμα της παραμονής, Κυριακή 28 Αυγούστου, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην Ενορία Τιμίου Προδρόμου Κοτσικιά, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και Ιερείς των Ενοριών της περιοχής και εκκλησιασθέντων του Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεωργίου Τσαπουρνιώτη, του Προέδρου της Κοινότητας Κοτσικιά κ. Λοΐζος Λοΐζου και των ευσεβών ενοριτών και προσκυνητών από τα γύρω χωριά της Αρχιερατικής Περιφέρειας Νηλέως (Αγίας Άννης).

Ο κ. Χρυσόστομος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου, ο οποίος υπήρξε μείζων των προφητών και ανέλυσε το δεύτερο παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα της εορτής (Μαλαχ. 3 και 4) ερμηνεύοντας την σημασία της οδού του Κυρίου, την οποία βαδίζει με ταπείνωση και πίστη όποιος επιθυμεί την σωτηρία του, ενώ, αντίθετα, αν κάποιος άνθρωπος εμμένει στην αμαρτία, αγνοεί ή και αρνείται τα του Θεού και δεν διστάζει για το θάνατο, όπως εκείνοι που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό τον τίμιο Προδρόμου.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, ο Ποιμενάρχης Χαλκίδος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στο υπαγόμενο στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιστιαίας, Ι. Εξωκκλήσιο του τιμίου Προδρόμου στον κάμπο της Ιστιαίας.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου παρέστησαν οι αναφερθέντες συνοδοί του Κληρικοί, Ιερείς της πόλεως Ιστιαίας και άλλων Ενοριών της Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας, ενώ από τις ίδιες περιοχές προσήλθαν πολλοί προσκυνητές της χάρης του τιμίου Προδρόμου, οι οποίοι συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο κ. Χρυσόστομος, διδάσκοντας πατρικά τους εκκλησιασθέντες πιστούς, ανέφερε ότι ο τίμιος Πρόδρομος, ως στόμα της αληθείας, εκήρυξε και έδειξε στον κόσμο την σαρκωμένη Αλήθεια, τον Ιησού Χριστό, προς τον Οποίο κανείς δεν έρχεται χωρίς μετάνοια. Γι’αυτό ο Βαπτιστής Ιωάννης, ενώ διαφημίσθηκε ως αυστηρός και αμείλικτος, στην πραγματικότητα ήταν η σφραγίδα όλων των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, της οποίας το γράμμα επικαιροποιήθηκε από τον Ιησού Χριστό και παραμένει αληθές και ισχύον για κάθε άνθρωπο κάθε εποχής.

TOP NEWS