Χειροτονία διάκονου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό αγίου Ανδρέου Μαλακώντα Χαλκίδος, το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024, συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο.

Συλλειτουργοί των Αρχιερέων ήταν οι αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυκας, Θεαγένης Κόλλιας-εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Μαλακώντα, οι πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Πολυκαρπίδης-εφημέριος της Ενορίας αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Θεοφάνης Παπαγεωργίου-εφημέριος της Ενορίας αγ. Νικολάου Ερετρίας, ο πρεσβ. Ανέστης Τοπούζης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Ραμαντανάκης και Ειρηναίος Σταμέλος, ενώ συνευχόμενοι παρέστησαν ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας και ο πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης-Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος, τη παραχωρήσει του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, χειροτόνησε σε διάκονο τον κ. Ζήση-Ιωάννη Φουρμούζη, έγγαμο και πτυχιούχο θεολόγο του Πανεπιστημίου Euraka της Ελβετίας.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά τη συγκινητική προσλαλιά του χειροτονούμενου, αναφέρθηκε στην αποστολή και το μαρτύριο του αγίου Ανδρέα και τον, κατά μίμηση του Αποστόλου, βίο του αγίου Νικολάου του Πλανά, ο οποίος υπήρξε ο κατεξοχήν λειτουργικός και υποδειγματικός ιερέας της εποχής του, με προσόν του την αγία ταπείνωση και επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος ότι νέοι και νέες με αγάπη και ζήλο για αφιέρωση στην Εκκλησία, ακολουθούν το πρότυπό του αγ. Νικολάου του Πλανά και επιλέγουν να γίνουν ιερείς και πρεσβυτέρες, να προσφέρουν τον εαυτό τους στην διακονία του πλησίον και να δώσουν μήνυμα ελπίδας σε μια κοινωνία που πάσχει από την παρανόηση των αξιών, την άγνοια της σημασίας των συνδετικών για την κοινωνία θεσμών και τα υποτιμά.

Αμέσως μετά ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος τέλεσε την χειροτονία και έλαβε την επιβεβαίωση του πιστού λαού, ο οποίος αναφώνησε με ενθουσιασμό το «Άξιος!» για τον νέο διάκονο.

TOP NEWS