Χιλιάδες πιστοί τιμούν τον Άγιο Γρηγόριο – Περπατούν 10χλμ για να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμά

  • Dogma

Η σημερινή ημερομηνία μια ξεχωριστή μέρα για τον προσφυγικό ελληνισμό της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του προστάτη τους, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του μεγάλου πατέρα της Ορθοδοξίας, του μακαριστού πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Είναι μια ξεχωριστή μέρα για τους απογόνους των προσφύγων της Νέας Καρβάλης που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους στο Γκέλβερι της Μικράς Ασίας και κουβαλώντας τα όσια και τα ιερά κειμήλια της πατρίδας τους εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, στην Καβάλα, ιδρύοντας τη Νέα Καρβάλη.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι μνήμες γυρνούν χρόνια πίσω.
Οι απόγονοι των προσφύγων θυμούνται, μέσα από τις μαρτυρίες των παλαιότερων, τη δύσκολη εκείνη ημέρα που οι προγονοί τους εγκατέλειψαν με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια τις εστίες τους και τη γη τους. Οι μνήμες αυτές μαζί με το Μουσείο Καππαδοκικού Ελληνισμού που λειτουργεί σήμερα στη Νέα Καρβάλη, αποτελούν σημεία αναφοράς της ζωής που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

Περπατούν 10 χλμ. για να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί συνέρρεαν από χθες (24/1) από όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ορισμένοι, εκπληρώνοντας προσωπικό τάμα, έφτασαν από την Καβάλα στη Νέα Καρβάλη με τα πόδια.

Η τιμή της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά γεγονότα ολόκληρου του Χριστιανικού κόσμου, ενώ ο ναός όπου σήμερα φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου είναι πιστό αντίγραφο του ναού του Αγίου Γρηγορίου που βρίσκεται στο Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

Το απόγευμα της Παρακευής, στις 18:00 τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου (Αθανασόπουλου) και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Α­θα­νασίου (Γι­αν­νουσά).

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 με τον Όρθρο της εορτής και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο (07:00-11:00), καθώς και τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Χαριτοβρύτου ιερού Σκηνώματος του Αγίου δια των κεντρικών οδών της Νέας Καρβάλης (11:00), ενώ αύριο Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 θα τελεστεί ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο με χειροτονία νέου Κληρικού (07:00-11:00).

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από kavalapost

TOP NEWS