Χριστούγεννα μέσα στα αποκαΐδια και στα συντρίμμια – Φωτογραφίες και βίντεο που συγκλονίζουν!

  • Dogma

Τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνυφασμένα στο μυαλό και την καρδιά όλων μας με την οικογενειακή θαλπωρή. Κι όμως, για πολλούς συμπολίτες μας, για εκείνους που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα ή είδαν τον εγκέλαδο να «καταπίνει» τα σπίτια τους, φέτος οι γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές. Το dogma.gr σας ταξιδεύει από το Αρκαλοχώρι όπου το άστρο των Χριστουγέννων πάνω από το σημείο που άλλοτε βρισκόταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στέλνει μήνυμα ελπίδας και αγάπης, μέχρι την Εύβοια και τους Θρακομαδόνες και όπου οι εθελοντές στόλισαν τα αποκαΐδια…

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα 

Ήταν Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, όταν ο εγκέλαδος  των 5.8 ρίχτερ, άλλαξε άρδην τις ζωές των κατοίκων στο Δήμο Μινώα – Πεδιάδας, αρπάζοντάς τους βίαια ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε δεδομένο, τα σπίτια τους… τους κόπους μιας ζωής για τους περισσότερους.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ήταν εκείνο που έπεσε  πρώτο την μαύρη εκείνη Δευτέρα μόλις μέσα σε 24 δευτερόλεπτα, οδηγώντας στο θάνατο τον 62χρονο Ιάκωβου Τσαγκαράκη, τον άτυχο άνδρα που η μοίρα του έπαιξε το πιο παράξενο παιχνίδι, αφού το τάμα του ήταν να σώσει τον Προφήτη Ηλία…

nekros ekklisia profiti ilia

Η συγκινητική δύναμη ψυχής των Αρκαλοχωριτών 

Από το ίδιο ακριβώς  σημείο εκείνο, ένα σημείο που είναι εμφανές στην ευρύτερη περιοχή, οι Αρκαλοχωρίτες, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αγάπης, όταν μια ακριβώς εβδομάδα πριν από τη Θεία Γέννηση, άναψαν ένα μεγάλο αστέρι. Ένα αστέρι 6 μέτρων για να λάμπει, να φωτίζει, να ζεσταίνει τις καρδιές τους. Ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι για να θυμίζει ότι  όλα θα φτιάξουν, ότι όλα θα γίνουν καλύτερα και να τους δείχνει το δρόμο της προσμονής και της ελπίδας, ειδικά τις ώρες που το κουράγιο εξανεμίζεται…

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μικροί και μεγάλοι μέτρησαν αντίστροφα για τη φωταγώγηση του αστεριού, με έκδηλη τη συγκίνηση στα πρόσωπα τους. Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης και οι εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν στον χώρο του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, έστρεψαν το βλέμμα τους στην πλευρά του λόφου, όπου έλαμψε το αστέρι της ελπίδας, ενώ τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους και δίνοντας το σύνθημα της έναρξης μιας διαφορετικής εορταστικής περιόδου.

Στολίζουν στους οικισμούς για να νιώσουν λίγο … σπίτι

Οι σεισμόπλητκοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου θα γιορτάσουν και τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας και μάλλον θα νοσταλγούν τα περσινά, καθώς τα φετινά τους βρίσκουν έξω από τα σπίτια τους, στους οικίσκους που έχουν εγκατασταθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο. Πιστοί στο πνεύμα των ημερών, προσπαθούν να δώσουν χρώμα στην καθημερινότητα τους και παρά τις ελλείψεις, έκανα προσπάθεια να στολίσουν, Το μόνο που εύχονται είναι τα φετινά Χριστούγεννα να τους φέρουν πίσω τις ζωές τους και να επιστρέψουν σπίτι τους.

“Στα 78 χρόνια μου δεν θυμάμαι τέτοια πράγματα. Συνηθίσαμε τους σεισμούς. Δεν συνηθίσαμε όμως τις συνθήκες διαβίωσης μας. Έχω ζήσει κατοχή, αλλά αυτό είναι χειρότερο. Αυτό που ζούμε τώρα δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Δεν ξέρω αν προλάβω να δω ότι όλα τακτοποιήθηκαν» λέει ο κ. Βασίλης δηλώνοντας παράλληλα, όπως κάθε γονιός, την ανησυχία του για τα παιδιά του


Η κ. Βάσω μαζί με την οικογένεια της θα περάσει τα Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι τους για πρώτη φορά. “Είμαστε τέσσερα άτομα σε ένα οικίσκο. Το σπίτι μας χαρακτηρίστηκε κίτρινο και στους δύο ελέγχους. Έχει “κόψει” η ταράτσα και οι τοίχοι. Όλα τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα, κίτρινα και πράσινα, δίχως να έχει γίνει στατική μελέτη. Δεν έχουν γίνει σωστοί έλεγχοι. Βάζουν χρώματα, χωρίς να έχει τελειώσει σεισμική δραστηριότητα.  Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και οι οικίσκοι. Δεν μπορώ να φανταστώ που θα ήμασταν αυτή την στιγμή. Το παιδί μου πλέον συνεχίζει τις δραστηριότητες του. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα. Βρισκόμασταν στο ξενοδοχείο, υπήρχαν πολλά έξοδα για την μεταφορά του παιδιού για να μην κοπεί από το σχολείο και τις δραστηριότητες του. Το μόνο καλό είναι ότι είμαστε κοντά στον τόπο μας.”

 


Η κ. Χρυσούλα με δάκρυα στα μάτια λέει: “Τόσα χρόνια δουλειάς με τον σύζυγο μου πήγαν χαμένα. Όλα χάθηκαν σε μία στιγμή. Το σπίτι μας έχει το χρώμα κόκκινο. Ακόμα και λεφτά να δοθούν δεν πρόκειται να επιστρέψουμε εκεί. Δεν θα έχω ποτέ ξανά τον κήπο μου, το σπίτι που μεγάλωσαν τα παιδιά μου. Το σπίτι που φτιάξαμε με τόσο κόπο. Πλέον ζούμε σε λίγα τετραγωνικά με τον άνδρα μου και τα δύο παιδιά μας. Ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια. Δεν είμαστε αχάριστοι, αλλά αυτές δεν είναι συνθήκες για να ζούμε τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα και μέσα σε αυτό τον οικίσκο. Απλά πράγματα. Από την μαγειρική μέχρι τον ύπνο.”

“Η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική. Στολίσαμε ένα δέντρο μήπως και νιώσουμε σπίτι. Μία στιγμή χαράς. Έπειτα πάλι δάκρυα. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας βοηθήσουν και να μην είναι μόνο λόγια όλοι. Τώρα τους έχουμε ανάγκη.”

Η κ. Μαριάνθη ζει με τον σύζυγο της και τα δύο της παιδιά στην γειτονιά των οικίσκων. Χαρακτηριστικά είπε: “Ζούμε περίπου ένα μήνα εδώ. Στην αρχή πήγαμε στο ξενοδοχείο. Ευτυχώς που έχουμε ένα σπίτι να μείνουμε. Εκείνη την ημέρα όλα χάθηκαν σε λίγα δευτερόλεπτα. Ήταν πρωί και είχαμε ξυπνήσει, αλλιώς θα μας είχε πλακώσει ο τοίχος στο κρεβάτι. Δεν συνηθίζεται αυτή η κατάσταση. Το μόνο που θέλω είναι να φτιάξουμε το σπίτι μας.”

“Η κατάσταση είναι δραματική. Αν φύγεις από το σπίτι σου όλα χάνονται. Φοβόμαστε μήπως χάσουμε ακόμα και αυτό το κατάλυμα. Όσα χρήματα και να μας δώσουν δεν φτιάχνεται το σπίτι μας. Έχει χαρακτηριστεί κόκκινο.  Πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Μία λύση που θα είναι άμεση. Θέλουμε τις ζωές μας πίσω”, τόνισε ο κ. Κώστας.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Οι αίθουσες του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, είναι αυτές τις γιορτινές ημέρες το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, καθώς θα φιλοξενήσουν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Ας ευχηθούμε όλοι για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, αλλά και για όλους όσοι αυτές τις Άγιες ημέρες δοκιμάζονται το αστέρι που λάμπει στο λόφο του Προφήτη Ηλία να τους δείξει το δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο.

Χριστούγεννα στα αποκαΐδια για τους Ευβοιείς τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή

Τα φετινό Άγιο Δωδεκαήμερο είναι το δίχως άλλο πολύ διαφορετικά για τους κατοίκους στη βόρεια Εύβοια. Το γκρίζο από τα καμένα φαίνεται να καταπίνει το φως, την ώρα που κάτοικοι προσπαθούν – ειδικά αυτές τις ημέρες-  να φέρουν στην καθημερινότητά τους λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων, καθώς έχουν ανάγκη μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Αν μιλήσεις με τους κατοίκους θα σου πουν ότι έχουν παιδιά και θέλουν να αλλάξει η διάθεσή τους. Ποιος, όμως, δεν ξαναγίνεται παιδί αυτές τις Άγιες ημέρες;

Έχουν περάσει 4 μήνες, αλλά οι μνήμες είναι ακόμη νωπές. Το τοπίο καταστρέφει την όποια προσπάθεια να ανεβάσουν την ψυχολογία τους, αλλά την ίδια ώρα το πείσμα τους μεγαλώνει κα θέλουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τα καμένα στην Εύβοια 

Χρώμα στη μαυρίλα έβαλαν εθελοντές τους Θρακομακεδόνες 

Σκληρό το τοπίο και αποκαρδιωτικές οι εικόνες και στους Θρακομακεδόνες, εκεί που άλλοτε η διαδρομή σου έδινε την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο.

Και εδώ οι κάτοικοι δεν το βάζουν κάτω, οι προσπάθειές τους συγκινούν και στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα.

Στόλισαν τα καμένα γιατί αξίζουν εκείνοι και τα παιδιά τους μια μικρή χριστουγεννιάτικη νότα

Συγκλονιστικό είναι και το βίντεο της ομάδας Up Stories, η οποία καλύψε με drone τη διαδρομή από την Βαρυμπόμπη έως τον Άγιο Μερκούριο


Με πληροφορίες και φωτογραφίες από:

https://www.facebook.com/christmas.arkalochori

https://flashnews.gr/post/480714/h-atheath-pleyra-twn-oikiskwn-kai-ta-diaforetika-xristoygenna-sto-arkaloxwri

https://www.minoapediadas.gr/news/press-release/fotagoghsh.html

Mega Γεγονοτα

Βίντεο της ομάδας Up Stories

TOP NEWS