Δ’ Κατανυκτικός εσπερινός στη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

  • Dogma
κατανυκτικός

« Όποιος θέλει να γίνει μαθητής και ακόλουθός μου, μας λέει, θα πρέπει να απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτό του, να σηκώσει τον Σταυρό Του και να με ακολουθήσει». Την εντολή αυτή ανέλυσε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως στον θείο λόγο κατά τον Δ’ Κατανυκτικό Εσπερινό.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 3 Απριλίου 2016, ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και πιστών κατοίκων της πόλεως.

20160403_184123

20160403_185351 20160403_192657

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως πριν το τέλος της ακολουθίας, ερμηνεύοντας την εντολή: «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι».

Ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου, που η Εκκλησία εκθέτει σε προσκύνηση είναι μεγάλο, ιερό και πανσέβαστο σύμβολο. Η αγία Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό, για να αντλήσουμε από Αυτόν, δύναμη και χάρη. Για να εμπνευσθούμε από το παράδειγμα και τη θυσία του Εσταυρωμένου και για να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σταθερά πλάι στον Κύριο, σαν πιστοί ακόλουθοι και οπαδοί Του. Οι όροι, κάτω από τους οποίους καλούμαστε ν’ ακολουθήσουμε τον Κύριο, είναι γραμμένοι στο σημερινό ιερό Ευαγγέλιο. Τους εκθέτει ο ίδιος ο Κύριος και ισχύουν σ’ όλες τις εποχές. « Όποιος θέλει να γίνει μαθητής και ακόλουθός μου, μας λέει, θα πρέπει να απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτό του, να σηκώσει τον Σταυρό Του και να με ακολουθήσει».

 

TOP NEWS