Δέηση στο ναό που φυλάσσεται η καρδιά του Υψηλάντη

  • Dogma
επιμνημόσυνη δέηση

Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και η Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» τέλεσαν εχθές επιμνημόσυνη Δέηση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου φυλάσσεται η καρδιά του Αλ. Υψηλάντη και του αδελφού του.

Την Επιμνημόσυνη Δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος. Στην δέηση που έγινε για πρώτη φορά έπειτα από 173 χρόνια στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου φυλάσσεται η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γ. Σούρλας, ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας “Ρήγας Βελεστινλής”, που είχε την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών “Αλέξανδρος Υψηλάντης”, μεταξύ άλλων είπε: «Εδώ «χτυπά» η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη του Αρχηγού της Επανάστασης του 1821, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στη Ρωσία, πολέμησε στη Μολδοβλαχία, πέθανε στη Βιέννη και ζήτησε η καρδιά του να μεταφερθεί στην Ελλάδα που προσδοκούσε να την επισκεφθεί για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση. Τελούμε επιμνημόσυνη δέηση για την οικογένεια Υψηλάντη, που αγκάλιασε και θυσιάστηκε στην επανάσταση του 1821. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, κηρύσσει την επανάσταση στο Ιάσιο στις 24 Φεβρουαρίου του 1821, με το «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

επιμνημόσυνη δέηση

Ο αδελφός του Δημήτριος, πολεμάει στην Ελλάδα και είναι αυτός που έδωσε την τελευταία νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων στην Πέτρα Βοιωτίας το 1829.Τα δύο άλλα αδέλφια του, Γεώργιος και Νικόλαος επικεφαλής του Ιερού Λόχου, φυλακίζονται για επτά χρόνια μαζί με τον Αλέξανδρο.

επιμνημόσυνη δέηση

Η Ελισάβετ, η σπουδαία αυτή μάνα πουλάει το Αρχοντικό στο Κίεβο, για την περίθαλψη των τραυματιών, την πληρωμή για την επιβίωση των γιων της στις φυλακές και όταν την ρωτούν για τα τόσα πολλά χρήματα που δίνει, απαντά ότι εγώ έδωσα τα παιδιά μου τα χρήματα θα σκεφθώ;

επιμνημόσυνη δέηση

Σε μια χρονική περίοδο μεγάλης κρίσης, όπως η σημερινή, επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να αναδεικνύουμε γεγονότα και να τιμούμε προσωπικότητες, όπως αυτή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, της οικογένειας Υψηλάντη. Υπό την έννοια αυτή, θεωρείται σημαντικό γεγονός ότι παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμήθηκε ένας μεγάλος αγωνιστής και πατριώτης και στη μνήμη του όλοι εκείνοι που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Ας διαβεβαιώνουμε τους ήρωές μας, ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και ότι θα κάνουμε το καθήκον για την πατρίδα μας τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο», κατέληξε ο Γ. Σούρλας.

επιμνημόσυνη δέηση

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ